AC nov 2015Numărul din luna noiembrie al revistei „Actualitatea Creștină”, a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, se deschide cu editorialul PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, despre familia creștină, pornind de la exemplul Părinților Sfintei Tereza a Pruncului Isus, Ludovic și Azelia Martin, canonizați recent de Papa Francisc. Dosarul continuă tema dezvoltată luna trecută, prezentând, de această dată, ecouri de la Sinodului Episcopilor, desfășurat la Roma între 4-25 octombrie 2015, cu tema Familia în Biserică și în lume. Vocație și misiune. Reflecţia despre familie este completată de pagina „Universul familiei”, care redă trei „mărturii cu şi despre familie” reunite sub titlul: „Familia, o bogăţie de mare preţ”.

Publicația continuă cu știri din viața Arhidiecezei, din alte dieceze și eparhii din țară și din străinătate, iar rubrica dedicată Vieții Consacrate ne prezintă alte trei congregaţii din Arhidieceză: Slujitoarele Preacuratei de Parma – prezente la București, Comunitatea Sf. Ioan – prezentă la București, și Slujitoarele săracilor – prezente la Chiajna, judeţul Ilfov. De asemenea, la „Evenimente” este relatată sărbătoarea Fraternităţii Iozefinii lui Murialdo: depunerea profesiunii solemne de către fratele Florin Piştiean, şi este anunţată apropiata hirotonire diaconală, la Iaşi, pe 8 decembrie a.c., a patru tineri seminarişti care, după hirotonirea sacerdotală din anul viitor, vor activa ca preoţi în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

Două articole abordează tema comuniunii cu credincioşii răposaţi, amintită de Biserică la 2 noiembrie: „Morţii veghează asupra noastră. Vladimir Ghika despre comuniunea cu credincioşii răposaţi” – semnat de Iulia Cojocariu, şi „Mai tare decât moartea e iubirea” – semnat de Cristina Şoican. Pagina „File de istorie” prezintă o relatare de la lansarea volumului monografic „Biserica Bărăţia – Bucureşti. Patru veacuri de spiritualitate”, eveniment ce a avut loc la Biserica Bărăţia, din capitală, sâmbătă, 27 septembrie 2015, iar din pagina dedicată recenziilor, Liana Gehl, coordonatoarea Editurii ARCB, semnează o prezentare a două volume ce vor fi lansate la Târgul de carte Gaudeamus, ediţia 2015, în ziua de 21 noiembrie, la ora 16.30 (Pavilion Central Romexpo, nivel 3.20).

Pagina dedicată tinerilor, „Suflet tânăr”, publică, pe lângă obişnuitul “gând pentru tine/ri”, o relatare de la procesiunea cu relicva Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, semnată de Cosmin Şipoş, şi redă o trecere în revistă a deschiderii Anului cercetăşesc 2015, în câteva dintre parohiile Arhidiecezei. La pagina dedicată anunţurilor cititorii vor găsi apelul organizaţiilor Caritas din România de a semna petiţia „Da pentru servicii sociale” şi cerea de voluntari cunoscători de limba arabă sau persană, pentru asistarea refugiaților care vor ajunge în România.

Publicaţia poate fi achiziţionată din parohiile Arhidiecezei şi de la Librăria Sf. Iosif.

CUPRINS

1– 2 PĂSTORUL ARHIDIECEZEI
Martori ai iubirii conjugale

3 – 5 DIN VIAȚA ARHIDIECEZEI

6 – 7 ȘTIRI INTERNE/ ȘTIRI EXTERNE

8 – 11 VIAȚA CONSACRATĂ
Congregațiile se prezintă

12 EVENIMENTE
Profesiunea religioasă perpetuă a fratelui Florin Piștiean
Vom avea patru diaconi

13 – 21 DOSAR (pdf)
Recunoştinţă, discernământ, integrare, milostivire. Ecouri de la Sinodul dedicat familiei

  • Pescuirea minunată. Sinodul, timp al cernerii
  • Sinodul episcopilor în cifre
  • Cinci români la Sinod
  • Un bebeluş în aulă
  • Secularismul şi noul liberalism ameninţă şi familiile din România
  • Căsătoria nu e un ideal utopic, ci viaţă reală de har
  • Apărarea vieţii şi familiei, o bătălie spirituală
  • Căsătoriile mixte catolic-ortodoxe, de tratat cu seriozitate şi discernământ
  • Trei mărturii, trei poveşti de viaţă
  • Sinodul, la final. Drumul început continuă

22 RETROSPECTIVĂ
50 de ani de la Declarația Nostra Aetate
Simpozion în memoria Arhiepiscopului John Bukovsky, S.D.V.

23 PAGINA GHIKA
V. Ghika despre comuniunea cu credincioşii răposaţi

24 – 25 SFÂNTA SCRIPTURĂ
Comentariu la lecturile duminicale

26 ARTA DE A TRĂI
Mai tare decât moartea e iubirea

27 UNIVERSUL FAMILIEI
Familia, o bogăţie de mare preţ

28 – 29 SUFLET TÂNĂR
Gândul meu pentru tine/ri
Chemarea Sfântului Ioan Paul al II-lea
Deschiderea Anului cercetășesc

30 FILE DE ISTORIE
Biserica Bărăția, patru veacuri de spiritualitate

31 RECENZIE
Între Chartres și New York

32 ANUNȚURI

Show Buttons
Hide Buttons