baratiaS-au scurs aproape patru secole de la data de 9 iulie 1629 când un călugăr preot franciscan a venit la București și a fondat parohia Bărăția. Cu această ocazie duminică, 27 septembrie 2015, în cadrul unei Liturghii pontificale prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a avut loc în biserica Bărăția, din capitală, lansarea lucrării monografice „Biserica Bărăția București. Patru veacuri de spiritualitate”, publicată de Editura ARCB. În cadrul manifestării cultural-științifice, moderate de Pr. lect. dr. Emil Moraru, președintele Academiei Teologice „Anton Durcovici”, au luat cuvântul Prof. univ. dr. Tereza Sinigalia (din partea autorilor), dr. Dănuț Doboș (coordonatorul lucrării) și Pr. Ieronim Iacob (care a realizat o prezentare succintă a lucrării).

În cuvântul de salut, Pr. Eugen Bortoș, parohul comunității Bărăția, a amintit că ÎPS Ioan Robu a numit Bărăția „mamă a tuturor parohiilor actuale din București”, și că, în ciuda modestiei celor patru biserici Bărăția (primele trei distruse), până la consacrarea Catedralei Sf. Iosif, în 1884, acest lăcaș de cult a avut statutul de „Catedrală”. Părintele a adăugat că astăzi „ne gândim plini de recunoștință la toți cei care, întrun mod sau altul, au contribuit la rămânerea Bărăției în acest loc central al Capitalei, deși mulți ar fi dorit ca ea să nu mai fie aici”.

Biserica actuală, ctitorită de către Episcopul pasionist Angelo Parsi în anul 1850, are forma primită în urma reparațiilor și transformărilor din anii 1930, însă construcția, după 165 de ani, este slăbită și necesită intervenții la structură. „Este bine să urmăm pilda înaintașilor care după năvăliri ale dușmanilor, distrugeri, incendii, mai nou bombardamente, cutremure nu au stat și așteptat, ci au avut noi inițiative, au conceput noi proiecte, au depus noi eforturi”, a observat Pr. Bortoș.

În încheierea intervenției sale, părintele paroh i-a invitat pe cei prezenți să citească monografia Bărăției, amintind momentul în care Sf. Augustin, înainte de a face pasul decisiv spre Biserica lui Cristos, fiind răscolit de multe întrebări, a auzit acel glas providențial: „Tolle, lege” („Ia și citește!”). A citit din scrisoarea Sf. Apostol Paul către Romani și s-a făcut lumină în mintea și inima lui. „Luați și Dvs. această carte, citiți-o, păstrați-o în biblioteca familiei, dați-o, eventual, și altora și veți fi mult mai luminați și întăriți, cunoscând istoria acestei biserici al cărei prag l-ați pășit de atâtea ori! Veți primi lumină pentru inimă și viață”.

 

[Biserica Bărăția, patru veacuri de spiritualitate, Actualitatea Creștină, anul XXVI, nr. 11/2015, p. 30]

Show Buttons
Hide Buttons