Prin Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o duminică, 25 octombrie, Papa Francisc a încheiat solemn Sinodul dedicat familiilor, desfășurat la Vatican în perioada 4 – 25 octombrie, cu tema „Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană”. Sâmbătă, 24 octombrie, Pontiful a autorizat publicarea Raportului final, alcătuit din 94 de paragrafe, votate fiecare în parte de Părinții Sinodali, și aprobate cu majoritatea calificată (peste 177 de voturi din 265).

RAPORTUL FINAL

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru generoasa fidelitate cu care atâtea familii creștine răspund vocației și misiunii lor, chiar și în fața obstacolelor, a neînțelegerilor, a suferințelor. Către aceste familii se îndreaptă încurajarea din partea întregii Biserici care, unită cu Domnul său și întărită de Duhul Sfânt, știe că are pentru toți oamenii un cuvânt de adevăr și de speranță”. Cu aceste cuvinte se deschide raportul final al lucrărilor sinodale în care episcopii din lumea întreagă au reiterat caracterul indisolubil al sacramentului căsătoriei, au subliniat frumusețea familiei și au reafirmat că Biserica este alături de familie și îndeosebi de cei care au mai mare nevoie de ajutorul și milostivirea lui Dumnezeu.

„Dialogul nostru și reflecția noastră – arată episcopii – au fost inspirate de o triplă atitudine. Ascultarea realității familiei de astăzi, în perspectiva credinței, cu complexitatea luminilor și umbrelor sale. Privirea îndreptată spre Cristos, pentru a reflecta cu o reînnoită prospețime și cu entuziasm asupra revelației, transmisă prin credința Bisericii. Confruntarea în Duh, pentru a discerne căile prin care pot fi reînnoite Biserica și societatea în angajamentul lor în favoarea familiei întemeiată pe căsătoria între bărbat și femeie. Mesajul creștin privitor la familie este într-adevăr o veste bună”.

Referitor la persoanele divorțate și recăsătorite civil, episcopii reamintesc că acestea nu sunt excomunicate și-i îndeamnă pe păstorii de suflete să analizeze cu discernământ diferitele situații complexe ale familiilor, ținând cont de învățătura Bisericii, cultivând încrederea că milostivirea lui Dumnezeu nu este refuzată nimănui. Raportul final reiterează atitudinea Bisericii față de persoanele homosexuale, de respect, compasiune şi delicateţe, și reafirmă opoziția față de uniunile dintre persoanele de același sex. Totodată, se afirmă că Biserica nu admite presiuni externe în această materie.

În ce priveşte emigranții, refugiații, persoanele persecutate, ale căror familii sunt dezbinate și care pot deveni victime ale traficului de persoane, episcopii solicită ospitalitate, respectarea drepturilor lor dar și a obligațiilor care le revin acestora în țările de sosire. Alte reflecții specifice sunt dedicate femeii, bărbatului, copiilor, persoanelor văduve, cu dezabilități, bătrânilor, persoanelor necăsătorite etc.

Episcopii au solicitat, totodată, instituţiilor publice să promoveze şi să susţină familia şi viaţa prin politici familiale.

dosar_112015_2Ce înseamnă pentru Biserică faptul că a încheiat acest Sinod dedicat familiei? Desigur, nu că am încheiat toate temele inerente familiei, ci că am încercat să le luminăm cu lumina Evangheliei, a tradiţiei şi a istoriei bimilenare a Bisericii, revărsând în ele bucuria speranţei fără a cădea în repetarea uşoară a ceea ce este indiscutabil sau deja s-a spus. Pentru noi toţi cuvântul familie nu mai sună ca înainte de Sinod, așa încât în el găsim deja sinteza vocaţiei ei şi semnificaţia întregului drum sinodal”.

Papa Francisc

 

[Sinodul, la final. Drumul început continuă, Actualitatea Creștină, anul XXVI, nr. 11/2015, p. 21]

Show Buttons
Hide Buttons