după Radio Vatican

 

dosar AC 092015Pe 24 septembrie, Papa Francisc se va adresa membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii, reunit în sesiune comună. Va fi primul Suveran Pontif din istorie care va ține un discurs într-o ședință comună a Congresului.

Referindu-se la prezența Papei în Congresul american, John Boehner, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat: „Într-un moment de răsturnări la nivel mondial, mesajul de compasiune și demnitate umană al Sfântului Părinte a mișcat oameni de toate credințele și originile. Învățăturile sale, rugăciunile și marele său exemplu ne fac să revenim la binecuvântarea lucrurilor simple și la obligațiile pe care le avem unii față de ceilalți… Apelul lui neobosit pentru protejarea celor mai vulnerabili dintre noi – bolnavi, persoane cu diferite dificultăţi, şomeri, săraci, nenăscuţi – a trezit inimi pe fiecare continent”. Boehner, catolic, republican din Ohio, a afirmat că mesajul pastoral al Papei „provoacă oamenii de toate credinţele şi toate orientările politice”.

Nancy Pelosi, democrată din California, care se declară, de asemenea catolică, a declarat: „Inspirat fie de Sfântul Francisc de Assisi, care a avut grijă de toată creaţia lui Dumnezeu, fie de Sfântul Iosif, protectorul Bisericii, Papa Francisc îşi trăieşte valorile sale şi îşi menţine promisiunea de a fi o forţă morală, pentru a-i proteja pe cei săraci şi pe cei nevoiaşi, pentru a fi apărător al celor mai puţin norocoşi, şi pentru a promova dragostea şi înţelegerea între religii şi popoare”.

„Este o mare onoare și o bucurie de nedescris să-i spunem bun venit Papei Francisc în Arhidieceza de Washington în cadrul vizitei pastorale pe care o va efectua în Statele Unite ale Americii în luna septembrie… Acest eveniment istoric va fi un timp de har pentru noi toți”, se afirmă într-un comunicat de presă al Arhidiecezei americane.

Arhidieceza de Washington numără peste 620.000 de credincioși catolici și 139 de parohii. Totodată, Arhidieceza capitalei americane are 95 de școli în Washington D.C. și în cinci districte din statul Maryland.

 

[Articol apărut în Actualitatea Creştină, Anul XXVI, nr. 09/2015, p. 15]

Show Buttons
Hide Buttons