Pe 12 mai s-a celebrat Ziua Internațională a Asistentului Medical. Cu această ocazie, Papa Francisc a adresat un mesaj asistenților medicali. Anul 2020 este și Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașelor stabilit de Organizația Mondială a Sănătății.

În mesajul său, Papa Francisc spune că „în acest moment istoric, marcat de urgenţa sanitară mondială provocată de pandemia Covid-19, am redescoperit cât de fundamentală este importanţa pe care o are rolul asistentului medical, dar şi cel al moaşei”. Despre asistenții medicali afirmă că „sunt bărbaţi şi femei care au ales să răspundă «da» unei vocaţii deosebite: aceea de a fi buni samariteni care iau asupra lor viaţa şi rănile aproapelui. Păzitori şi slujitori ai vieţii, în timp ce administrează terapiile necesare, insuflă curaj, speranţă şi încredere.”

Adresându-se asistenților medicali, i-a îndemnat ca „responsabilitatea morală să conducă profesionalismul vostru, care nu se reduce la cunoştinţele ştiinţifico-teoretice, ci este luminată constant de relaţia umană şi umanizatoare cu bolnavul”. Și a continuat: „Voi – şi mă gândesc şi la moaşe – sunteţi aproape de persoane în momentele cruciale ale existenţei lor, pentru a le ajuta să depăşească situaţiile mai traumatice. Uneori vă aflaţi alături de ele în timp ce mor, dând întărire şi alinare în ultimele clipe. Mulţumesc pentru această slujire a voastră adusă omenirii!”

Adresându-se responsabililor naţiunilor din toată lumea, le-a recomandat „să investească în sănătate ca bun comun primar, potenţând structurile şi angajând mai mulţi asistenţi, aşa încât să garanteze tuturor o îngrijire corespunzătoare, respectând demnitatea fiecărei persoane”.

Papa Francisc a adresat un cuvânt și moaşelor, arătând că munca lor „este una dintre cele mai nobile care există, fiind dedicată direct în slujba vieţii şi a maternităţii”. Și a încheiat cu speranța „ca această zi să pună în centru demnitatea muncii voastre, în folosul sănătăţii întregii societăţi”.

Ziua Internațională a Asistentului Medical, instituită în 1974 la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, se celebrează în fiecare an pe 12 mai, când este ziua de naștere a lui Florence Nightingale (12 mai 1820 – 13 august 1910). Numele ei a devenit sinonim cu profesia de asistent medical și un simbol al acesteia. Aflată pe frontul războiului din Crimeea, s-a implicat în îngrijirea răniților, activitatea ei și a celor 38 de femei formate de ea fiind foarte apreciată de guvernul britanic și de medicii vremii. Florence Nightingale a deschis prima școală pentru asistente medicale pe lângă spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860). În noiembrie 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.


Actualitatea creştină, nr. 6/2020, Anul XXXI, p. 10.

Show Buttons
Hide Buttons