VLADIMIR GHIKA: O predică de Crăciun
Text: Iulia Cojocariu

 

Craciun_Vladimir GhikaPictură în acuarelă, de Vladimir Ghika

În Arhiva Ghika se găsește o foaie față-verso scrisă de mâna Monseniorului Ghika al cărei conținut poate fi interpretat ca fiind o ciornă pentru o predică de Crăciun. Dat fiind că în acest text Vladimir Ghika face referință la o cântare care se executa în mediul monastic, putem presupune că această predică a fost pronunțată într-o mănăstire, poate chiar în mănăstirea benedictină din Rue de la Source, unde Monseniorul a locuit o bună parte din timpul cât a trăit în Franța.

Fraţilor,
Urmând un obicei foarte frumos şi foarte vechi, în unire cu toate mănăstirile consacrate laudei divine şi răspândite în toată lumea, vi se va face vestirea solemnă a naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos. Într-un ceremonial, aşa cum numai Biserica singură poate avea şi care îl uneşte pe Cristos istoric cu Cristos cel viu prezent între noi (adus înaintea voastră pe altare), veţi auzi înainte de Sfânta Jertfă a Liturghiei cântându-se în limba latină, ca de către un mesager, proclamarea naşterii Omului-Dumnezeu aşezată în adevărul istoriei, plasată la data ei după creaţie, venirea profeţilor, epocile imperiilor şi ale civilizaţiilor, cu precizarea elanului plin de recunoştinţă al omenirii, şi a bucuriei de a regăsi chiar şi în trupul nostru în care va coborî în Sfânta Împărtăşanie, pe cel care acum două mii de ani a venit astfel să transforme pământul şi să ne deschidă cerul.
Vă voi citi traducerea în limba franceză a acestui text vechi inserat în martirologiu. Veți avea astfel sensul și chiar dacă va lipsi veșmântul splendid al cântului gregorian, totuși astfel nu veți fi decât mult mai pregătiți să-l gustați, înțelegându-l mai bine.
Nașterea pe care o sărbătorim și o binecuvântăm aici din toată inima noastră, din tot sufletul nostru, din toate puterile noastre, cu toată iubirea plină de recunoștință de copii ai lui Dumnezeu pentru Părintele lor, la picioarele pruncului Isus.

Textul din Martirologiul Roman1, la care face referință Monseniorul Ghika, este următorul: „În anul 5199 de la crearea lumii, când la început Dumnezeu a creat cerul și pământul; în anul 2957 de la potop; în anul 2015 de la nașterea lui Abraham; în anul 1510 de la Moise și de la ieșirea evreilor din Egipt; în anul 1032 de la ungerea regelui David; în săptămâna a 65-a potrivit cu profeția lui Daniel; în Olimpiada a 194-a; în anul 752 de la întemeierea Romei; în al 42-lea an al imperiului lui Augustus, când tot pământul era în pace; în a șasea epocă a lumii, Isus Cristos, Dumnezeu veșnic și Fiul Dumnezeului veșnic, voind să sfințească lumea prin venirea sa milostivă, fiind zămislit de la Duhul Sfânt, după nouă luni de la zămislire, s-a născut în Betleemul Iudeei, făcându-se om din Maria Fecioară. Nașterea Domnului nostru Isus Cristos după trup”.

 


1. Martirologiul este un catalog al martirilor şi al sfinţilor în ordinea sărbătorii lor, urmând calendarul. Martirologiul a apărut încă din Biserica primară, odată cu introducerea comemorării martirilor, la care s-a adăugat cea a episcopilor, apoi treptat au fost adăugate numele celor care s-au remarcat prin sfinţenia vieţii şi practica ascetismului. Martirologiul roman există din secolul al XVI-lea şi provine din martirologiile istorice, în care numele sfinţilor erau urmate de o scurtă relatare despre viaţa sfântului comemorat.
Show Buttons
Hide Buttons