Expoziția cu desenele Fericitului Vladimir Ghika In spiritu caritatis – deschisă recent la Muzeul Național de Artă al României, în Sălile Kretzulescu – este o selecție din lucrările donate de către colecționari; mai exact, marea majoritate provin de la familia lui Pierre Hayet (Franța), care și-a dedicat mai mult decât 30 de ani din viață ca să le adune și să le păstreze; alte câteva lucrări provin de la familiile Cosmovici și Seceleanu. Tuturor le mulțumim pentru generozitatea de a le dona Arhivei Ghika. Astfel, a fost posibil să organizăm acest eveniment aniversar, celebrând 5 ani de la beatificarea Monseniorului Ghika și să cunoaștem talentul său artistic pentru desen și grafica de carte.
Expoziția este o premieră în România – având în vedere că Vladimir Ghika nu a expus niciodată aceste desene aici. Doar cele 43 de ilustrații din cartea Les intermèdes de Talloires au fost expuse la faimosul Salonl de Artă din Grădinile Tuileries, din Paris, în 1923; în același an, tot la Paris, în data de 7 noiembrie, Vladimir Ghika este hirotonit preot. Deși avea mare talent pentru desen, alege să devină preot și să se dedice întru totul vieții consacrate. Prin urmare, desenele expuse au fost probabil realizate în perioada 1917-1923, adică înainte de hirotonire.
Expoziția prezintă ilustrațiile pregătite pentru cartea La visite des pauvres (Vizitarea săracilor), urmate de seria Les intermèdes de Talloires (Interludii din Talloires – 1919-1922), apoi gravurile publicate în anul 1923, în ediție bibliofilă, gravate de Victor Jacquemin la Paris. Urmează desenele pentru pagina de titlu a cărții Pensées pour la suite des jours (Gânduri pentru fiecare zi), iar celelalte desene sunt: letrine (peste 150), motive decorative, ex libris-uri, schițe de timbre cu stemele Principatelor Române, sigiliul Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color: Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului, o pagină de calendar – luna ianuarie, decupaje de tip kirigami și două cutii de chibrituri. Mai există și un desen înrămat (din colecția familiei Cosmovici), singurul pe spatele căruia găsim semnătura sa olografă – „V.I. Ghika fecit (1917)”.
Admirând aceste desene putem descoperi că nimic nu este întâmplător reprezentat – totul este gândit cu amănuntul, căutat și așezat în așa fel încât să transmită o stare de spirit, să devină mesagerii lui, să ne învețe, să ne bucure și să ne îmbogățească. Aceste desene imaginate de el sunt alcătuite din linii și puncte, care apoi se transformă în suprafețe variate: în nori, valuri, flori sau arbori, păsări, animale sau personaje – transpuse cu multă migală pe hârtie, suportul său preferat. Este remarcabil cu câtă fantezie își imagina ilustrațiile de carte, cum căuta cea mai bună variantă, cu câtă grijă ținea cont de formatul paginii, de proporția literelor, câtă atenție acorda detaliilor și modului de compunere, având o puternică amprentă personală.
Să nu pierdeți această unică șansă de a vedea aceste desene în original până pe 2 septembrie a.c., când expoziția se va închide. Lăsați-vă cuceriți de frumusețea lor descoperind acest univers aparte, creat de Fericitul Vladimir.
Orbán Anna-Mária
Actualitatea creştină, nr. 7/2018, Anul XXIX, pag. 16.