În viața noastră personală, familială, comunitară etc. avem nevoie de momente în care să ne reîncărcăm (cum spunem noi în limbaj popular) bateriile. Unul din locurile cele mai atractive din punct de vedere spiritual, istoric, cultural, uman și relațional poate fi Câmpulung Muscel, mai exact Casa Genoveva, deschisă cu statut de casă a pelerinului, la 25 iulie 2020 (în prezența Arhiepiscopului de București Aurel Percă, a Arhiepiscopului emerit Ioan Robu și a Episcopului de Iași Iosif Păuleț). Casa Genoveva este amplasată în Câmpulung, prima capitală a Țării Românești, unde natura a fost darnică cu peisaje pe care nu le veți uita niciodată. Amplasarea fix în centrul orașului face accesibilă deplasarea la toate atracțiile turistice din zonă. Muscelul oferă o varietate de atracții turistice care acoperă o varietate de sfere de interes: istorie, arheologie, spiritualitate, muzeistică, agrement.

Casa denumită și casa pelerinului în cadrul acestui proiect este loc de odihnă pentru cei care vor să călătorească pe jos pe o parte din traseul vechi care trecea și prin țara noastră în drum spre mormântul Sfântului Iacob din Spania (Compostela), dar și pentru credincioșii din diferitele parohii ale arhidiecezei noastre, din țară și din străinătate, care doresc să petreaca un timp de odihnă și relaxare.

Casa se află în incinta Complexului Bărăției și dispune de 6 apartamente cu 2 camere și baie, sală de întrunire, o mică bibliotecă cu cărți în română și engleză, o curte interioară, o bucătărie și sufragerie, în regim de autogospodărire. Curtea are și locuri de parcare. Pentru a servi masa vă recomandăm în apropiere restaurantul „Împreună”, restaurant tradițional al Asociației Caritas Câmpulung, cu posibilitatea unor oferte zilnice la un preț rezonabil.

Aveți zilnic posibilitatea de a participa, în biserică, la Sfânta Liturghie și la alte programe spirituale cerute. Pe perioada timpului călduros se pot primi și grupuri parohiale pănă la 40-50 de persoane.  Și dacă toate acestea nu sunt suficiente pentru a vă convinge să ne vizitați, vă întrebăm:

 1. Știați că… în interiorul bisericii romano-catolice se află în altar cea mai veche atestare arheologică din Câmpulung – piatra de mormânt a comitelui Laurențiu de Longocampo, decedat în anul 1300, și multe alte detalii despre biserică? Biserica catolică Bărăția, construită în secolul al XIII-lea, este cel mai vechi lăcaș de cult al Arhidiecezei de București. Veniți și vedeți!
 2. Știați că… în Câmpulung există renumitul Bulevard Pardon? Este un vechi bulevard ce a fost amenajat pe fosta albie a unui iaz care a fost deviat în Râul Târguluiîn jurul anilor 1880, iar denumirea acestuia vine de la faptul că era aşa de mare aglomeraţie, încât desele ciocniri între trecători duceau inevitabil la scuzele exprimate la tot pasul prin expresia „Pardon!”. Veniți și vedeți!
 3. Știați că… amenajarea Grădinii Publice a început în anul 1885, după un incendiu ce a distrus prăvăliile din zonă? Primarul Istrate a plantat pe locul prăvăliilor arse arbori și flori. Este o oază de verdeață și se integrează perfect cu Bulevardul Pardon. Veniți și vedeți!
 4. Știați că… Curtea Domnească şi ansamblul Mănăstirii Negru Vodă au fost reconstruite de Matei Basarab pe locul unde s-a aflat reşedinţa primilor domni ai Ţării Româneşti? Veniți și vedeți!
 5. Știați că… Câmpulungul găzduiește Muzeul Automobilului Românesc? (la 10 minute de mers cu mașina). De asemenea, pot fi vizitate Muzeul de Istorie și Muzeul Etnografic și de Artă Populară. Veniți și vedeți!
 6. Știați că… amplasat pe dealul Mateiaș, în apropiere de comuna Valea Mare Pravăț, pe drumul european E574 (DN 73), la 11 kilometri de Câmpulung Muscel, spre Brașov, a fost construit Mausoleul Mateiaș, în memoria luptelor din octombrie-noiembrie 1916, când soldații români au opus o eroică rezistență, întârziind înaintarea armatei germane spre București? Veniți și vedeți!
 7. Știați că… castrul roman Jidova din Câmpulung Muscel este considerat cel mai important fort de apărare de pe Limes Transalutanus, având rolul de a controla drumul ce trecea prin Pasul Bran? Veniți și vedeți!
 8. Știați că… în Câmpulung există Vila Golescu, ansamblu arhitectural și peisagistic unic, păstrând nealterate elemente valoroase de arhitectură, mobilier, artă, precum și un parc terasat cu plante rare și exotice? Veniți și vedeți!
 9. Știați că… Mănăstirea Nămăești din Valea Mare Pravăț este o mănăstire săpată în stâncă, care se identifică cu descoperirea icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni? Veniți și vedeți!
 10. Știați că… în Nămăiești se află centrul de echitație 7Cai – unde aveți posibilitatea de a călări, precum și de a face plimbări de o zi pe munte călare? Veniți și vedeți!
 11. Știați că… Casa Memorială George Topîrceanu se află la doar 6 km de Câmpulung Muscel? Veniți și vedeți!
 12. Știați că… Mănăstirea şi biserica rupestră Corbii de Piatră, săpată în stâncă, este deosebit de valoroasă şi prin pictura care o împodobeşte, realizată în cea mai pură tradiţie bizantină? Veniți și vedeți!
 13. Știați că… Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă este supranumită „Meteora României”? Aflată la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă seamănă cu Schitul Meteora din Grecia şi este considerată cea mai aspră sihăstrie românească. Veniți și vedeți!
 14. Știați că… Muscelul oferă cele mai frumoase trasee montane cuprinse între 3 și 9 ore? Munții Iezer Păpușa și Munții Piatra Craiului oferă trasee montane ușoare, dar și dificile, cu peisaje care-ți taie respirația! Cheile și Peștera Dâmbovicioara vă oferă peisaje de neuitat. La distanțe de 30-40 de minute cu mașina se pot găsi o multitudine de obiective turistice care nu trebuie ratate: Mănăstirea Aninoasa, Barajul Râușor, Dealul Mățău și multe altele. Veniți și vedeți!

Vă așteptăm cu drag și bucurie pentru a descoperi toate acestea începând cu luna aprilie. Pentru informații și rezervări ne puteți contacta la numerele de telefon 0755652380 și 0788425987 și la adresa de e-mail asociatiacaritascampulung@yahoo.ro.

 Pr. Petru PăulețActualitatea creştină, nr. 4/2021, Anul XXXII, p. 14-15.

Show Buttons
Hide Buttons