Grăitor sau nu, Betleem înseamnă „Casa pâinii”. Isus s-a născut într-un astfel de loc pentru ca mai apoi, la Cina cea de Taină, să spună „Luaţi şi mâncaţi, acesta este trupul meu”, pentru ca să ni se ofere ca pâine spre viaţa veşnică.
Taina Euharistiei ne pune în legătură nemijlocită cu Isus. Din acest motiv, la Sfânta Liturghie noi suntem contemporani cu Naşterea lui Isus, dar şi cu toată Taina vieţii sale, până la Calvar şi Înviere. Faptul că avem în bisericile noastre ore şi zile de adoraţie vine în sprijinul aprofundării legăturii personale şi comunitare cu persoana Mântuitorului.
În noaptea de Crăciun vom venera Pruncul din iesle. Conform unei tradiţii, la sfârşitul celebrării, credincioşii sărută statueta pruncuşorului, ca gest de recunoştinţă şi de mulţumire pentru darul mântuirii. Participarea la adoraţie este asemenea unui sărut; este modalitatea simplă şi directă de a intra în taina lui Isus, în intimitatea sa.
Intrăm în taina lui Cristos ori de câte ori îl descoperim în cei săraci. Aşa s-a întâmplat cu Malcom Mudgeridge, un jurnalist ateu, de origine engleză. Era în anul 1969. Mânat de curiozitate, Malcom a mers în India ca să realizeze un film documentar pentru BBC despre viaţa Surorilor carităţii. Intrând în prima dintre casele în care slujea Maica Tereza de Calcutta a avut parte de o priveliște cutremurătoare. A văzut sute de muribunzi răpuşi de foame şi de boală, cu trupuri slabe, piele şi os, plini de bube, emanând un miros respingător, care erau îngrijiţi de surori. „În ciuda slăbiciunii lor – consemnează Malcom Mudgeridge – aceştia aveau ochii senini, radiind de mulţumire. Zeci dintre ei mureau zilnic, dar aveau puterea să zâmbească. În felul acesta, Maica Tereza şi surorile din jurul ei reuşeau să ţină lumina aprinsă peste noaptea egoismului lumii”.
Atunci Malcom a întrebat-o pe Maica Tereza: „De unde aveţi puterea să trăiţi în atâta durere şi mizerie?” Ea a răspuns îndată: „Euharistia este puterea noastră”. Întorcându-se la Londra, după un timp, Malcom a cerut să fie botezat „pentru a putea primi euharistia, cu scopul de a dobândi acea putere de a trăi iubirea faţă de aproapele, asemenea surorilor”. Într-o zi avea să mărturisească: „Aceasta este inima Creştinismului: Iubirea valorează mai mult decât toată cultura, iar Euharistia alimentează adevărata iubire”.
Cum am putea trăi Crăciunul fără să ne împărtăşim cu trupul lui Cristos? Cum am putea trăi Crăciunul fără să împărtăşim din truda noastră cu cei nevoiaşi?
Pr. Fabian Măriuţ
Actualitatea creştină, nr. 13/2018, Anul XXIX, p. 14.