Odată cu începerea anului Familia Amoris Laetitia ne vom opri lunar asupra unor învățături legate de familie. Cuvintele alese în titlu sunt cele care introduc articolele 317-318 din Îndemnul apostolic Amoris Laetitia.

Evanghelia după Ioan ne descoperă din plin dimensiunea dramatică a vieții din care fac parte suferința, pătimirea, răbdarea, trădarea, infidelitatea, fuga…. Răstignirea poate fi cauzată și de boala soțului, a soției, a copilului… În viața zilnică, chiar fără concursul explicit, cei doi, soțul și soția, se pot răstigni involuntar, pot deveni cauză de suferință unul pentru celălalt. Atenție însă, o astfel de răstignire nu coincide cu ruptura! Chiar atunci când urmele răstignirii sunt adânci și profunde, când par a fi mortale, ceva mai este de făcut. „Iubirea este mai tare decât moartea” (Ct 8,6).

În Vinerea Mare, Isus mijlocește iertarea, Tată, iartă-i căci nu știu ce fac!” (Lc 23,34), se încredințează: Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu!(Lc 23,46). În cursul pregătirii la căsătorie am întrebat un cuplu de logodnici:  „Ce veți face dacă într-o zi nu vă veți mai da respect îndeajuns, dacă nu vă veți acorda aceeași atenție?” Răspunsul a fost teribil: „Îmi voi pierde încrederea.” Am adăugat: e dureros, acesta-i narcisism. În fața suferinței te gândești numai la tine.

În Duminica Învierii, Cel Înviat le apare apostolilor purtând rănile pătimirii. În lectura spirituală a Părinților Bisericii, rănile sunt tot atâtea porți prin care Domnul lasă să izvorască iubirea sa fără de măsură. Sunt semnul acelei iubiri mai tari decât moartea care arată cât de mult s-a gândit la noi.

Cred că tocmai asta e minunea în viața unei familii: „rana pe care mi-ai provocat-o devine înlăuntrul meu ceva tainic, prin care eu te iubesc, care mă face să mă consum, să-mi dau viața pentru tine.” Un teolog rus, Soloviev, spunea: „Iubirea face ca frumusețea să fie veșnică.” Desigur, iubirea răstignită și înviată prin harul lui Cristos îl face pe celălalt frumos.

Dăruirea, primirea, iubirea răstignită sunt dimensiuni lăuntrice ale Misterului pascal. Ele  sunt conținute în celebrarea euharistică. Liturghia nu se rezumă la momentul celebrării din biserică; ea se prelungește în viața zilnică, în chiar dăruirea de sine a fiecăruia. Din acest motiv cele două numere din Amoris Laetitia leagă masa euharistică de masa din casă, leagă Jertfa Sfintei Liturghii cu jertfirea zilnică de sine a membrilor unei familii.

„Rugăciunea în familie este un mijloc privilegiat pentru a exprima și a întări credința pascală” (AL, nr. 318). Ce este credința pascală? E unire cu Isus care pătimește, cu Isus cel Înviat.

Pr. Fabian Mariuț


Actualitatea creştină, nr. 4/2021, Anul XXXII, p. 22.

Show Buttons
Hide Buttons