Izvoarele spirituale ale lunii septembrie

Cu luna septembrie se reia cursul obișnuit al vieții după repausul estiv. Copiii şi tinerii, alături de dascălii lor, învățători şi profesori, vor relua școala, cu toții vom reintra în ritmul ocupațiilor obișnuite. În această lună, milioane de copii se vor întoarce pe băncile școlilor, dornici să reia formarea lor intelectuală şi, poate mai mult, dornici să regăsească acea ambianță de școală care era proprie perioadei dinainte de pandemia de coronavirus, cu speranța că noile „valuri” de epidemie nu vor mai tulbura viaţa noastră.

Luna septembrie ne dă ultima parte a verii şi ne pregătește să primim toamna, care cu luna octombrie va vopsi în culori calde şi primitoare peisajele noastre. Lunile care se deschid înaintea noastră oferă mari evenimente şi sărbători care pot alimenta viața noastră  interioară, familială şi de muncă.

Evenimentul bisericesc care va domina prima jumătate a lunii septembrie va fi Congresul Euharistic Internațional (5-12 septembrie), care va fi la Budapesta (congresul ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar a fost amânat din cauza crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus).

Inițiativa, ajunsă acum la cea de-a 52-a ediție internațională, își propune să întărească credința credincioșilor, să reconstruiască identitatea comunității creștine printr-o mereu nouă evanghelizare, să aprofundeze comuniunea cu Cristos și cu frații, să lucreze la reconcilierea dintre popoare și să fie o ocazie de a reface dialogul dintre creștini.

Ce este un congres euharistic şi care sunt scopurile sale ?

Congresul euharistic un eveniment religios foarte important pentru întreaga Biserică Catolică, fiind o manifestare deosebită a cultului euharistic şi o preamărire comună adusă lui Isus Cristos prezent în Euharistie. La acest congres vor fi prezenți mai mulți episcopi, preoți şi credincioși din România, se va celebra şi o Sfântă Liturghie în limba română în biserica Sfânta Ana din Budapesta în ziua de 8 septembrie,sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria; Arhidieceza noastră va avea onoarea să prezinte şi o expoziție şi tablouri cu desene aparținând Fericitului Vladimir Ghika.

Congresul este o adevărată statio orbis în care lumea catolică se oprește, într-un loc concret, într-o Biserică locală concretă, pentru ca oamenii să cunoască mai bine misterul Euharistiei. În jurul lui Isus prezent în Euharistie se adună în mod spiritual toate continentele globului pământesc. Biserica dorește ca în faţa lumii întregi să facă încă o dată solemna mărturisire de credinţă în Euharistie şi să cânte imnul de mulțumire pentru acest dar inefabil al iubirii divine. Cu adevărat, „după ce i-a iubit pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit” (In 13,1). Euharistia este izvorul şi punctul culminant – fons et culmen  – al misiunii Bisericii (cf. SC 10). Biserica trăieşte din Euharistie, îşi scoate energiile spirituale din ea pentru a-şi putea desfăşura propria misiune. Euharistia dă Bisericii vigoare pentru a crește şi a fi unită. Euharistia este inima Bisericii! În Euharistie sunt izvoarele vieții noastre: „Toate izvoarele mele sunt în tine!” (Ps 87,7).

În timpul acestei statio orbis, care în perioada 5-12 septembrie va fi capitala Ungariei, Biserica ne invită să intrăm în această școală de iubire şi libertate, pentru ca, fixând Euharistia cu privirea credinței, să devenim constructori ai unei lumi noi, mai evanghelice, mai libere, atât în interiorul nostru, cât şi în societatea în care ne este dat să trăim şi să muncim.

„Congresele euharistice ne amintesc că în centrul vieţii Bisericii este Euharistia”, spunea Papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea mariană Angelus din ziua de 15 decembrie 2019. Anunțând tema Congresului Euharistic, Sfântul Părinte a adresat îndemnul: „Să ne rugăm ca evenimentul euharistic din Budapesta să poată favoriza în comunitățile creștine procese profunde de reînnoire.”

„Toate izvoarele mele sunt în tine!”

Două sărbători liturgice din această lună ne ajută să descoperim aceste izvoare ale vieții creștine. Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie)amintește de iubirea deosebită şi de regalitatea specială a lui Isus Cristos, un rege care lasă  tronul său de glorie la dreapta Tatălui, pentru a ne învăța să fim ceea ce suntem, adică fii ai lui Dumnezeu. Mișcătoare sunt cuvintele Papei Francisc rostite în meditația din ziua de 14 septembrie 2015: „Există atâtea tablouri frumoase care ne ajută să-l contemplăm pe Isus pe Cruce, dar realitatea este alta: El era în întregime sfâșiat şi însângerat de păcatele noastre! De altfel aceasta este calea pe care El a luat-o pentru a învinge șarpele pe câmpul său. Așadar, trebuie să privim totdeauna crucea lui Isus, dar nu acele cruci artistice, frumos pictate: să privim în schimb realitatea, ce era crucea în acel timp.”

Iar cea care ne învață cum să ne apropriem de „izvorul vieţii” este Maria Preasfântă, care a doua zi după celebrarea Înălțării Sfintei Cruci este prezentată în durere, la picioarele Crucii Fiului ei: Maria, mama îndurerată, toată frumoasă, dar care în acel ceas sfâșietor, ca Isus, îşi arată faţa pătrunsă de durerea atâtor mame care pierd un fiu.

Tot luna septembrie celebrează alte două sărbători liturgice, Nașterea Sfintei Fecioare Maria (8 septembrie) și Numele Sfânt al Mariei (12 septembrie). Maria ne învaţă cum să luăm asupra noastră marile sau micile cruci ale vieţii noastre, şi mai ales ne încurajează că nu suntem singuri în a le purta. Activitățile cotidiene, serviciul, școala vor rezerva multe „cruci” de purtat. Să ne cufundăm în abisul de iubire pe care îl trăiesc Fecioara Preacurată şi Mântuitorul, pentru că aici aflăm „izvoarele” autentice ale vieții noastre.

Tuturor cititorilor revistei Actualitatea creștină le doresc să fie în sintonie cu aceste evenimente ale Bisericii din luna septembrie, dar şi cu celelalte sărbători, care pot oferi un supliment de curaj pentru a privi cu încredere viitorul şi pentru a putea continua cu entuziasm drumul printre labirinturile acestei vieţi. Să ne apropiem cu mult curaj prin Maria de „izvoarele” care se  află în Inima dumnezeiescului nostru Mântuitor.

 † Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 9/2021, Anul XXXII, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons