Scrisoare adresată tinerilor
cu ocazia Zilei mondiale a tineretului, 2016

PS Cornel Damian
Episcop auxiliar de București

Dragi tineri,
În acest an, Cracovia va găzdui cea de a 31-a Întâlnire mondială a tinerilor, moment care se va desfășura în luna iulie, începând cu ziua de 26. Această întâlnire este precedată, și, într-un fel, pregătită de Ziua Tineretului celebrată în toate diecezele din lume în Duminica Floriilor, eveniment instituit de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. Motivul pentru care evoc figura acestui Papă se datorează faptului că anul acesta, alături de sora Faustina Kowalska, el este unul dintre patronii spirituali ai întâlnirii din Polonia.

Papa Francisc le spunea tinerilor din Mexic, anul acesta: „Dragi tineri, avem o întâlnire în următoarea Zi mondială a tineretului, în 2016, la Cracovia, în Polonia. Prin mijlocirea maternă a Mariei, să cerem lumina Duhului Sfânt pe drumul care ne va conduce către această nouă etapă de glorioasă celebrare a credinței și a iubirii față de Cristos”. Privită din această perspectivă, putem afirma că ziua mondială a tineretului este, înainte de toate, o invitație adresată tuturor tinerilor, invitație la o întâlnire personală cu Cristos; în cadrul ei, fiecare participant se va simți interpelat și vizat în mod special de Dumnezeu.

Aminteam de Papa Ioan Paul al II-lea, cel care a avut ideea și a organizat – începând cu anul 1985 – Întâlnirile mondiale ale tinerilor, ca momente forte pe drumul credinței lor. Respectivul an fusese dedicat de către ONU tinerilor în general. Pontiful de origine poloneză a avut intuiția curajoasă de a proclama, chiar în cadrul întâlnirii sale cu tineretul olandez, la Amsterdam, instituirea unei Zile mondiale a tineretului.

Aș vrea, scriindu-vă aceste rânduri, să ne lăsăm îndrumați de actualul Papă Francisc care să ne fie un mentor spre și în interiorul evenimentului de la Cracovia. Prima călătorie apostolică în străinătate a Papei Francisc a avut loc în anul 2013, la sfârșitul lunii iulie, la Rio de Janeiro. După această dată, dialogurile Papei cu tinerii au fost numeroase, iar așteptarea întâlnirii de la Cracovia crește în intensitate pe zi ce trece.

„Dragi tineri – spune Papa Francisc -, în lungul și solicitantul drum către întâlnirea de la Cracovia, suntem călăuziți de cuvintele lui Isus, luate din Predica de pe munte. Am început acest parcurs în 2014, meditând împreună asupra celei dintâi fericiri: Fericiți cei săraci cu Duhul, căci a lor este Împărăția cerurilor (Mt 5,3). Pentru anul 2015, tema a fost: Fericiți cei curați cu inima, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu (Mt 5,8), iar în anul care ni se înfățișează, vrem să ne lăsăm inspirați de cuvintele: Fericiți cei milostivi, căci ei vor afla milă (Mt 5,7) (Mesajul Papei Francisc pentru cea de-a 31-a Zi mondiale a tineretului).

Cred că ne-am obișnuit să vedem Ziua mondială a tineretului ca pe un drum, articulat după „regulile” unui real pelerinaj de credință. Desigur, ca orice pelerinaj, va fi necesar un anumit parcurs, care presupune ca o primă treaptă predispunerea inimii pentru a trăi acest moment la înalte cote spirituale. Urmează o a doua treaptă, şi anume împărtăşirea experienţei proprii cu ceilalţi tineri: tot entuziasmul acestor zile de har trebuie apoi orientat şi valorificat în dimensiunea cotidiană a propriei vieţi, prin mărturia de credinţă atât prin cuvinte, cât şi prin fapte.

O altă caracteristică a evenimentului care se apropie este oferită de faptul că anul acesta Biserica celebrează Anul Sfânt al Milostivirii, transformând astfel Întâlnirea tinerilor într-un adevărat jubileu, iar motoul acestui Jubileu este „Milostivi precum Tatăl”. Termenul „milostivire” din Biblie face trimitere la o iubire cât se poate de concretă și gratuită. Milostivirea presupune mereu iertare; nu este „o idee abstractă, ci o realitate concretă prin care Dumnezeu revelează propria
iubire ca pe aceea a unui tată și a unei mame care se emoționează până în adâncul măruntaielor față de propriul copil” (Misericordiae vultus, 6).

Această milostivire concretă a lui Dumnezeu suntem chemați să o experimentăm cu toții. Pe când avea 17 ani, Papa Francisc a întâlnit un preot și a simțit nevoia de a se spovedi. „Acea întâlnire mi-a schimbat viața. Am descoperit că atunci când ne deschidem inima cu transparență și umilință, pur și simplu ni se oferă posibilitatea de a contempla în mod foarte concret milostivirea lui Dumnezeu”.

Închei propunându-vă spre meditare rugăciunea oficială pentru această Întâlnire mondială a tineretului și îndemnându-vă să fiți și voi adevărați martori ai milostivirii.

„Dumnezeule, Părinte milostiv,
care ai descoperit iubirea ta în
Fiul Tău Isus Cristos și ai revărsat-
o asupra noastră în Duhul Sfânt
Mângâietorul, îți încredințăm astăzi
destinul lumii și al fiecărui om.
Ți-i încredințăm în mod deosebit
pe tinerii de toate limbile, popoarele
și națiunile […].
Părinte ceresc, fă-ne martori
ai milostivirii Tale. Învață-ne să
le aducem lumina credinței celor
cufundați în îndoieli, speranță celor
descurajați, iubire celor indiferenți,
iertare celor care săvârșesc răul și
bucurie celor nefericiți.
Fă ca scânteia iubirii milostive,
pe care ai aprins-o în noi, să devină
un foc care să transforme inimile și
reînnoiește fața pământului”.

Show Buttons
Hide Buttons