Contribuțiile catolicilor la realizarea Marii Uniri

Pe 19 octombrie, Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucureşti a găzduit simpozionul dedicat participării catolicilor la realizarea Marii Uniri.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii Bucureşti, a debutat cu cuvântul pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de Teologie, care a moderat lucrările simpozionului.

A urmat prezentarea, în premieră, a filmului documentar Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti în anii Primului Război Mondial, realizat de dr. Dănuţ Doboş şi de ing. Silviu Dogariu, din cadrul Centrului Biserica şi istoria al ARCB.

Pr. prof. Fabian Doboş, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii Al. I Cuza, din Iaşi, a susţinut conferinţa intitulată Contribuţia credincioşilor din Dieceza de Iaşi la reîntregirea României Mari. Aşa cum este binecunoscut, catolicii din Moldova s-au implicat total în dobândirea unităţii poporului român.

Un personaj cheie al Bisericii Romano-Catolice în anii Primului Război Mondial a fost Arhiepiscopul de Bucureşti Raymund Netzhammer. El a condus cu prudenţă şi înţelepciune destinul Arhidiecezei, aşa cum arată şi paginile jurnalului său, lucrare care a fost principala sursă de documentare pentru prof. univ. Mihai Dorin, care a susţinut conferinţa Arhiepiscopul Raymund Netzhammer şi România în anii Războiului de Reîntregire.

Începând cu anul 1914,  Monseniorul Vladimir Ghika s-a aflat în Italia şi Franţa, unde s-a implicat asiduu în unele evenimente premergătoare Unirii de la 1918. Toate aceste lucruri au constituit subiectul conferinţei susţinute de istoricii Luc Verly şi Emanuel Cosmovici. Cercetătoarea Carmen Elena Potra a evocat figura Cardinalului martir Iuliu Hossu, personaj central în unirea Transilvaniei cu România, iar preotul greco-catolic dr. Radu Ivan a evocat figura preotului militar Ioan Parfenie. O consecinţă a Unirii de la 1918 a fost şi revenirea parohiilor din Basarabia la Dieceza de Iaşi, temă ce a fost tratată de istoricul pr. Petru Ciobanu, de la Chişinău.

Lucrările Simpozionului s-au desfăşurat în prezenţa ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, care a susţinut şi cuvântul de încheiere a evenimentului.

Dr. Dănuț Doboș


Actualitatea creştină, nr. 11/2018, Anul XXIX, p. 10.

Show Buttons
Hide Buttons