Sf. Ambrozie În calendare la 7 decembrie A fost episcop de Milano între 7 decembrie 374 și 4 aprilie 397.

Sf. Ambrozie
În calendare la
7 decembrie
A fost episcop
de Milano între
7 decembrie 374
și 4 aprilie 397.

SF. AMBROZIE
EPISCOP ȘI ÎNVĂȚĂTOR AL BISERICII

În Expunere la Evanghelia după Luca (7,229-230) Ambrozie îl prezintă pe Tatăl ceresc care, în imaginea tatălui din parabolă, aleargă în întâmpinarea fiului pocăit pentru a-i oferi acestuia mai mult decât îi permitea pocăința să spere. „El aleargă în întâmpinarea ta, pentru că te asculta pe când reflectai în intimitatea inimii tale. Apoi, pe când încă ești departe, te vede și începe să alerge. El vede în inima ta, are grijă ca nimeni să nu te oprească și chiar te îmbrățișează. În alergarea de întâmpinare este preștiința, în îmbrățișare este milostivirea sa și aș spune o vie sensibilitate de iubire paternă. El se aruncă de gâtul lui pentru a-l ridica pe cel care zăcea la pământ și pentru a face ca cel care era oprimat de greutatea păcatelor și aplecat spre lucrurile pământești, să ridice iarăși privirea spre cer, unde să îl caute pe creatorul său. Cristos ți se aruncă de gât pentru că vrea să îndepărteze greutatea sclaviei de pe umeri și să porți un jug dulce.”

STIAȚI CĂ
Ambrozie a fost ales episcop pe când încă nu era creștin? În 374, în calitate de Guvernator de provincie, aplanează discuțiile între catolici și arieni, care trebuiau să aleagă un nou episcop la Milano, cu un discurs înflăcărat. În tăcerea de după discurs s-a auzit un glas de copil: „Ambrosius episcopus!”. Ulterior a primit botezul și a fost sfințit episcop devenind un important Sfânt Părinte al Bisericii cinstit de întreaga creștinătate.

 

Dorothy Day Slujitoarea lui Dumnezeu 1897 – 1980

Dorothy Day
Slujitoarea lui
Dumnezeu
1897 – 1980

DOROTHY DAY
FONDATOAREA MIȘCĂRII MUNCITORII CATOLICI

Afăcut alegerea sfântă a „faptelor de milostivire” după ce a trăit mulți ani ca atee, anarhistă, socialistă, protestatară și rebelă. Însă în ea era și „stilul de viață al Sf. Francisc de Assisi, dinamismul Sf. Tereza de Avila, încrederea în providență a Sf. Iosif Cotolengo și spiritul de primire al Sf. Ioan al lui Dumnezeu”. S-a convertit la 25 de ani, aruncându-se în brațele lui Dumnezeu și ale Bisericii, și continuând să susțină Mișcarea fondată de ea în toate bătăliile sociale pe care le considera drepte. Spunea mereu că „a-l vedea pe Cristos în celălalt, a-l iubi și a-I purta de grijă este sinonim cu Paradisul, pentru că a trăi în comuniune cu Dumnezeu ne face să pregustăm bucuria cerească. Cine trăiește cu această convingere este un sfânt”. Dar susținea cu aceeași hotărâre că „adevărații atei sunt cei care nu îl văd pe Cristos în cei săraci”. Dorothy a fost definită „anarhica lui Dumnezeu”, dar pe mormântul ei este reprezentat un coș cu pâine și pește, și este scris: „Deo gratias!”

film dorothy day_webFILM
Entertaining Angels – The Dorothy Day Story (1996)
Regia: Michael Ray Rhodes
Scenariu: John Wells
Actori: Moira Kelly, Martin
Sheen, Lenny von Dohlen

[Actualitatea creștină, nr. 12/2015, Anul XXVI, serie nouă, p. 18]

Show Buttons
Hide Buttons