a mijlocit vindecarea unei tinere logodnice

Miracolul care a condus la canonizarea Fericitului Stanislau Papczyński al lui Isus și al Mariei (1631-1701), fondatorul Congregației Părinților Mariani ai Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, a fost vindecarea unei tinere femei de 20 de ani din Polonia, la scurt timp după beatificare. De la o banală răceală s-a ajuns ca starea ei să se deterioreze grav. Și-a pierdut cunoștința, iar organismul ei a început să se oprească. Medicul a informat familia că plămânii îi erau distruși și că moartea ei era iminentă.

Mama, plină de durere, a mers la biserica parohială pentru a se ruga. Acolo, o catehetă a observat că plângea, s-a apropiat de ea și i-a înmânat o broșură care conținea instrucțiuni pentru a se ruga o novenă prin mijlocirea Fericitului Stanislau. Mama, împreună cu soțul ei și cu alți membri ai familiei, a început să se roage novena.

Chiar dacă femeia fusese deconectată de la aparate, nu a murit. Dimpotrivă, ea și-a recăpătat cunoștința. După câteva zile de novenă, femeia și-a revenit complet. Văzând că starea ei s-a schimbat, medicii i-au făcut o radiografie a plămânilor. Acest lucru s-a întâmplat în ultima zi a novenei. Spre totala lor surprindere, plămânii ei erau complet vindecați, semănând cu cei ai unui nou-născut.

A fost externată perfect sănătoasă, iar nunta ei, programată anterior, a avut loc la scurt timp după aceea.

Sfântul Stanisław Papczyński

Canonizare: 05.06.2016

Beatificare: 16.09.2007

Venerabil: 13.06.1992

Procesul: 1767 / 1953 *

Moartea: 17.09.1701

Nașterea: 18.05.1631

BIOGRAFIE

Fondatorul Congregației Părinților Mariani ai Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria

Jan Papczyński s-a născut într-o familie poloneză numeroasă, cu un frate și șase surori, ca fiu al fierarului Tomasz și al Zofiei. A fost un tânăr religios, mortificat, pasionat de știință, rugăciune și devotament față de Maica Domnului, calități pe care le-a obținut din atmosfera căminului său familial.

În iunie 1654 a intrat în Congregația Piariștilor, luând numele Stanisław al lui Isus și al Mariei. A fost hirotonit preot la 12 martie 1661.

În 1671, cu permisiunea episcopului de Poznań, Stefan Wierzbowski, a îmbrăcat o haină monahală albă în capela Karski, în fața chipului miraculos al Maicii Domnului Neprihănit Zămislite. Ulterior, transferat la biserica din Puszcza Mariańska, va fonda primul ordin clerical masculin pe pământ polonez. Ordinul a primit aprobare în data de 6 iunie 1701.

* Fiii spirituali au început procesul de beatificare și canonizare a fondatorului congregației lor în 1767. Documentația a fost însă insuficientă și procesul s-a oprit, și datorită situației politico-sociale a Poloniei, care nu permitea un studiu aprofundat al vieții părintelui Stanisław. Abia în 1953 a fost posibilă reluarea procesului cu o comisie istorică dedicată clarificării tuturor aspectelor vieții sale. Miracolele care au urmat au arătat că efortul a meritat.


Actualitatea creştină, nr. 9/2022, Anul XXXIII, p. 25.

Show Buttons
Hide Buttons