A vindecat un tânăr căzut în cap pe ciment

Juan Diego Cuāuhtlahtoātzin

Canonizare: 31.07.2002

Beatificare: 06.05.1990

Venerabil: 09.01.1987

Procesul: 1984

Moartea: 1548

Nașterea: 1474

Juan José Barragán Silva avea 20 de ani când a aterizat cu capul în jos de la balconul unei clădiri din Querétaro, Mexic. Locul căderii, într-o aparentă încercare de sinucidere în contextul consumului de droguri, a fost un trotuar de ciment. Traumatismele au fost multiple la coloana vertebrală, gât și craniu (inclusiv hemoragie intracraniană). Tânărul a fost dus la spital, unde a intrat în comă. Medicii au fost desigur sceptici cu privire la supraviețuirea celui internat. 

Era 3 mai 1990 și în acele zile aveau loc pregătirile pentru beatificarea Fericitului Juan Diego. Mama sa, Esperanza Silva Pacheco, care a asistat la cădere, l-a invocat pe noul Fericit să-i salveze fiul, și acesta a ieșit din comă în ziua beatificării, 6 mai 1990. O săptămână mai târziu a fost suficient de recuperat pentru a fi externat. O recuperare evident inexplicabilă.

Procesul a mai durat 10 ani, pentru că au reintrat în discuție multe aspecte care țin de istoricitatea persoanei lui Juan Diego. Însă vindecarea rapidă, completă și de durată a tânărului mexican nu a putut fi pusă în discuție, ca și încrederea mamei sale în mijlocirea Fericitului Juan Diego Cuāuhtlahtoātzin.

„Dă-mi o dovadă… salvează-l pe acest fiu al meu! Iar tu, Mama mea, ascultă-l pe Juan Diego.” Cu aceste cuvinte s-a rugat mama pentru fiul său, și acesta a fost vindecat.

BIOGRAFIE

Primul Sfânt mexican, ambasador-mesager al Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe.

A fost fermier într-un sat modest și, în 1524, a fost unul dintre primii indieni care au primit botezul, cu care a luat numele de creștin de Juan Diego. A fost căsătorit cu Malintzin, care a luat la botez numele de Maria Lucia. Ea a murit în 1528.

Lui i-a apărut Sfânta Fecioară Maria, între 9 și 12 decembrie 1531, pe dealul Tepeyac de lângă Ciudad de México. Acolo a fost construită o capelă, apoi un mare sanctuar, Bazilica Maicii Domnului de Guadalupe. Aici este imaginea* foarte venerată a Maicii Domnului din Guadalupe, care conform tradiției a fost imprimată în mod miraculos pe mantia (tilma) lui Juan Diego.

După aceste evenimente, Juan Diego s-a retras să locuiască în penitență și rugăciune într-o casă mică construită pentru el lângă sanctuar. Aici a trăit 17 ani până la moartea sa în 1548.

Info

* Imaginea miraculoasă arată o femeie cu trăsături și îmbrăcăminte autohtone. Luna este sub picioarele ei și mantia ei albastră este acoperită cu stele aurii. Brâul negru din jurul taliei ei înseamnă că este însărcinată. Astfel, imaginea înfățișează în mod simbolic faptul că Cristos urmează să se „nască” din nou printre popoarele Lumii Noi și este un mesaj la fel de relevant pentru „Lumea Nouă” astăzi, precum a fost în timpul vieții lui Juan Diego.


Actualitatea creştină, nr. 12/2021, Anul XXXII, p. 25.

Show Buttons
Hide Buttons