Pictură în ulei pe pânză, 207,5 x 153 cm, 1665.
Se află în Musée des Beaux-Arts din Rouen (Franța).
Din decembrie 2020 până în decembrie 2021, în Biserica Catolică a fost celebrat un an special dedicat Sfântului Iosif, pe care Papa Francisc l-a dorit ca un timp de reflecție asupra rolului pe care soțul Fecioarei Maria și tatăl purtător de grijă al lui Isus îl are atât în istoria mântuirii, cât și în propria noastră istorie. Devoțiunea față de Sfântul Iosif este una din comorile spiritualității și este foarte răspândită în poporul lui Dumnezeu.
Tabloul ,,Sfântul Iosif purtând pe Pruncul Isus” realizat în anul 1665 de pictorul francez Pierre Le Tellier este o oglindă a devoțiunii față de acest sfânt, pe care Evanghelia îl numește cu un cuvânt definitoriu: om drept (cf. Mt 1,18). Cu privirea înălțată spre Cer, ca semn al credinței sale, Iosif este reprezentat în acest tablou la vârstă tânără, în plină vigoare fizică, cu o tunică albastră, semn al vieții sale feciorelnice. Reprezentarea lui Iosif ca bărbat tânăr se distanțează de o anumită tradiție artistică în care portretul lui Iosif era realizat sub chipul unui om înaintat în vârstă, pentru a sublinia mai mult castitatea sa și relația de tată și soț protector pentru Sfânta Familie. Mantia aurie care înfășoară brațele robuste ale Sfântului Iosif este o referință la descendența sa regală (cf. Mt 1,20). Pruncul Isus este ținut cu delicatețe de Sfântul Iosif, cu mâna dreaptă ridicată spre cer, ca semn al adevăratei sale identități, cea de Fiu al lui Dumnezeu. Întregul cadru este dominat de dealuri acoperite cu vegetație, asemănătoare cu relieful din Galileea și Iudeea, unde Domnul a trăit și și-a desfășurat cea mai mare parte a activității publice.
Privind acest tablou, o adevărată icoană a paternității Sfântului Iosif, ne gândim la această rugăciune a Papei Francisc, rostită la finalul audienţei generale din ziua de 1 decembrie 2021: ,,Sfinte Iosif, ajută pe fiecare dintre noi să ne lăsăm surprinşi de Dumnezeu şi să primim viaţa nu ca pe un neprevăzut de care să ne apărăm, ci ca pe un mister care ascunde secretul bucuriei adevărate. Dobândeşte tuturor logodnicilor creştini bucuria şi radicalitatea, păstrând însă mereu conştiinţa că numai milostivirea şi iertarea fac posibilă iubirea. Amin.”
Pierre Le Tellier – maestru portretist al clasicismului
Nepot și elev al lui Nicolas Poussin (1594-1665), Pierre Le Tellier (1614-1702) a petrecut paisprezece ani alături de el la Roma. A pictat tablouri excelente, remarcabile prin noblețea stilului și simplitatea compoziției, în maniera clasicismului. Cele mai frumoase șase dintre tablourile sale se păstrează la Musée des Beaux-Arts din Rouen.
Pr. Andrei Dumitrescu
Actualitatea creştină, nr. 13/2022, Anul XXXIII, p. 23.