Tablou în ulei pe pânză, 1576.

Se află în Mănăstirea San José del Carmen din Sevilla (Spania).

Primul portret al Sfintei Tereza a lui Isus a fost realizat în anul 1576, când ea avea 61 de ani, de către fratele carmelitan Juan de la Miseria. Această pictură se află în mănăstirea călugărițelor carmelite desculţe San José del Carmen din Sevilla. Acesta este probabil cel mai fidel portret al adevăratului ei aspect fizic, întrucât a fost pictat cu Tereza însăși prezentându-se drept model. În cronica mănăstirii care găzduieşte lucrarea se precizează că „Fratele Juan de la Miseria a pictat fața Sfintei Tereza pe pânză, care este cea mai asemănătoare pictură cu aspectul ei original, a pictat-o cu mâna sa, având-o pe Tereza în fața ochilor săi”.

Este considerat singurul portret al Terezei de Ávila realizat cât timp ea a fost în viaţă. Se precizează în cronica mănăstirii San José del Carmen că, după ce Tereza a pozat pentru artist, ea a afirmat: „Dumnezeu să te ierte, frate Juan, deoarece m-ai pictat, m-ai fi putut face mai puțin tristă și sumbră.” Sfânta este prezentată în rugăciune, asistată de Duhul Sfânt, reprezentat tradiţional prin porumbelul alb. În colţul inferior din partea stângă a picturii se precizează, în limba latină, că portretul a fost realizat în anul 1576, pe când Tereza avea 61 de ani. Deasupra capului vedem inscripţia Misericordias Domini in eternum cantabo – „Milostivirea Domnului în veci o voi cânta” (Ps 88,2), un adevărat motto al vieţii sale.

Pe lângă acest portret „vizibil”, mai găsim un alt portret făcut în timpul în care ea a trăit, dar de data aceasta nu într-o pictură, ci într-o descriere minuțioasă pe care o datorăm părintelui iezuit Francisco Ribera, primul biograf al Sfintei Tereza, din care prezentăm un fragment: „Tereza a lui Isus era de o statură foarte bună; și în frumoasa ei tinerețe și chiar și după ce a îmbătrânit, părea destul de bine; corpul voluminos și foarte alb; fața rotundă și plină, de dimensiuni și proporții foarte bune; culoarea era alb-roșiatică și, când se ruga, se aprindea și devenea foarte frumoasă, totul curat și pașnic. Părul negru și creț; frunte largă, egală și frumoasă; sprâncenele de o culoare blondă (…). Ochii rotunzi, negri, nu mari, dar bine proporţionaţi şi luminoşi.”

 Fratele Juan de la Miseria – artist şi frate carmelitan

Jan Narduck (1526-1616), cunoscut sub numele de Fray Juan de la Miseria, a fost un pictor şi călugăr carmelitan care a trăit în Spania. Din porunca superiorului său, Fr. Jerónimo Gracián, a realizat în anul 1576 singurul portret al Sfintei Tereza de Ávila din timpul vieţii ei.

Pr. Andrei Dumitrescu


Actualitatea creştină, nr. 10/2021, Anul XXXII, p. 35.

Show Buttons
Hide Buttons