a mijlocit pentru viața unei fetițe

La începutul lunii martie 1998, o fetiță de 2 ani din Siviriez, un mic sat din Elveția, a căzut de pe un tractor, care a trecut peste corpul ei. Sora ei conducea tractorul și a scăpat-o pe cea mică din brațe. Bunicul ei, Norbert Baudois, a invocat-o pe Fericita Bays. Micuța Virginia era șocată, dar nu avea oase rupte, doar câteva vânătăi și o zgârietură pe obraz.

Domnul Baudois, fermier, o cunoscuse foarte bine pe croitoreasa Marguerite Bays, a cărei casă era la mai puțin de doi kilometri, în La Pierraz. Aceasta fusese beatificată în urmă cu ceva mai mult de 2 ani și mormântul ei era, de atunci, la ei în biserică.

Copila Virginie Baudois a fost transportată după accident la spitalul din Billens. După trei zile de observație, medicul a concluzionat că era bine. Ca o explicație pentru acest fenomen miraculos, medicul crede că terenul umed pe care se deplasa tractorul a jucat în favoarea fetiței de 2 ani. pentru că greutatea vehiculului nu i-a afectat oasele și articulațiile.

Părintele dominican Humbert Thomas Conus, postulatorul cauzei lui Marguerite Bays, a alcătuit cu familia Virginiei un dosar complet al accidentului. Tribunalul Ecleziastic* din Fribourg și apoi Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican a considerat declarațiile bunicului suficiente pentru a dovedi un miracol. Semnul de care era nevoie pentru canonizarea Fericitei Bays.

Cronologia 

Sfânta Marguerite Bays

Canonizare: 13.10.2019

Beatificare: 19.10.1995

Venerabilă: 10.07.1990

Procesul: 1953

Moartea: 27.06.1879

Nașterea: 08.09.1815

BIOGRAFIE

O femeie simplă, purtătoare a semnelor Pătimirii Mântuitorului în slujba celor săraci și bolnavi. 

Marguerite Bays nu a lăsat nici scrieri, nici fundații, nici o mișcare de spiritualitate, ci doar amintirea unei vieți simple și pioase. În viața ei obișnuită, împărțită între rugăciune, treburi casnice, cusut, munci agricole și vizite la bolnavi și muribunzi, Marguerite a primit în trupul ei stigmatele, semne extraordinare ale Patimilor lui Cristos. În fiecare vineri, ea era asociată în extaz cu agonia lui Isus în Grădina Măslinilor.

Ca laică, și-a ocupat locul în parohie participând la viața liturgică și la pelerinaje, adunând copiii pentru mici cateheze, colectând pentru misiuni sau vizitând bolnavii și muribunzii. Când a murit, Marguerite Bays era deja considerată de popor ca fiind sfântă.

Casa ei din La Pierraz a fost păstrată în starea ei originală, iar pelerinii continuă să o viziteze.

* Cel care a depus de mai multe ori mărturie în fața tribunalului diecezan este Norbert Baudois. El a declarat ulterior: „Judecătorii au analizat totul pentru a se asigura că nu inventăm nimic… Într-o zi, un monsenior a venit la fermă cu un specialist în tractoare. A analizat totul cu mare atenție: platforma, înălțimea și lățimea roților, chiar și lățimea dintre crampoanele anvelopei, pentru a se asigura că de fapt copilul nu a intrat între crampoane.”


Actualitatea creştină, nr. 6/2022, Anul XXXIII, p. 25.

Show Buttons
Hide Buttons