Aș dori să încep acest editorial cu textul rugăciunii oficiale pentru Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc la Lisabona în prima săptămână a lunii august:

„Sfântă Fecioară în vizită la Elisabeta, care te-ai îndreptat în grabă spre ținutul muntos pentru a o întâlni pe verișoara ta, îndrumă-ne pe calea întâlnirii cu toți cei care ne așteaptă pentru a le duce Evanghelia vie: Isus Cristos, Fiul tău și Domnul nostru!

Vom merge în grabă, fără abatere sau întârziere, cu disponibilitate și bucurie.

Vom merge cu seninătate, pentru că cel care îl poartă pe Cristos poartă pacea, iar «a face binele» este cel mai bun mod pentru «a te simți bine».

Sfântă Fecioară în vizită la Elisabeta, după exemplul tău, această Zi Mondială a Tineretului va fi o celebrare a lui Cristos pe care îl vom dărui, așa cum ai făcut-o tu.

Fă ca această celebrare să devină o ocazie de mărturie și împărtășire, de fraternitate și recunoștință, și fiecare dintre noi să îl caute pe aproapele care trăiește în așteptare.

Cu tine, vom înainta pe această cale a întâlnirii, pentru ca lumea întreagă să se regăsească în fraternitate, dreptate și pace.

Ajută-ne, Sfântă Fecioară în vizită la Elisabeta, să-L  purtăm pe Cristos tuturor, în ascultare față de Tatăl și în iubirea Duhului Sfânt! Amin” (Rugăciunea oficială pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona).

Sute de mii de tineri din întreaga lume vor porni spre la Lisabona pentru a se aduna în jurul Papei – dar împreună cu ei și milioanele de tineri care nu vor putea merge! – și apoi se vor întoarce pe toate drumurile lumii pentru a vesti și a da mărturie despre bucuria și credința în Fiul său Isus.

„Maria s-a sculat și s-a dus în grabă….” (Luca 1,39)

Papa Francisc i-a invitat pe tinerii din întreaga lume să vină la Lisabona în această vară pentru Ziua Mondială a Tineretului 2023, folosindu-se de cuvintele din Evanghelia Sfântului Luca: „Maria s-a sculat și s-a dus în grabă….” (Luca 1,39).

Asemenea Mariei care îl poartă pe Cristos în ea, fiecare tânăr creștin este chemat să fie un purtător al Evangheliei în lume.

Maria din Nazaret este marea figură a parcursului creștin: ea ne învață să îi spunem „da” lui Dumnezeu. În episodul biblic al Vizitării, actul de a se ridica în picioare o prezintă pe Maria atât ca femeie a carității, cât și ca misionară. Plecarea în grabă reprezintă atitudinea indicată de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona: „Evanghelizarea tinerilor să fie activă și misionară, pentru că astfel vor recunoaște și vor fi martori ai prezenței lui Cristos cel viu.”

Tema acestei întâlniri nu putea să nu se refere la Fecioara Maria, desfășurându-se într-o țară ca Portugalia, care respiră și trăiește pentru Maria!  De fapt, „pe acest pământ, la începutul secolului XX, Maria a vrut să facă o vizită specială, când de la Fatima a lansat către toate generațiile mesajul puternic și uimitor al iubirii lui Dumnezeu care cheamă la convertire, la adevărata libertate” (Papa Francisc, Mesaj pentru Ziua Mondială a Tineretului 2023).

La ultima întâlnire a tinerilor din Panama, această zi a fost stabilită inițial pentru vara anului 2022, dar a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de Covid-19. Spune Papa Francisc în mesajul său: „În aceste ultime timpuri aşa de dificile, în care omenirea, deja încercată de trauma pandemiei, este sfâșiată de drama războiului, Maria redeschide pentru toţi, şi îndeosebi pentru voi, tineri ca şi ea, calea proximității şi a întâlnirii. Sper şi cred cu putere că experiența pe care mulţi dintre voi o vor trăi la Lisabona în august anul viitor va reprezenta un nou început pentru voi, tinerii, şi – cu voi – pentru întreaga omenire” (Papa Francisc, Mesajul ZMT 2023).

Nu putem uita că în perioada pandemiei, tinerii au fost cei mai afectați și dezavantajați. Pentru ei, mai mult decât pentru oricine altcineva, interdicția de a relaționa, de a-și face prieteni, de a se distra împreună, de a merge la școală! Toate acestea i-au marcat în mintea și în inima lor. De aceea, întâlnirea de la Lisabona este atât de importantă și semnificativă: va fi o ocazie extraordinară pentru ei de a se reuni pentru a zâmbi, pentru a-și strânge mâinile, pentru a se îmbrățișa și, mai presus de toate, pentru a reflecta, pentru a se ruga și pentru a fi alături de Prietenul și Fratele lor prin excelență: Isus Cristos!

Exemplul Mariei, care se ridică repede și pornește să o ajute pe verișoara ei, Elisabeta, poate inspira și tinerii pentru a înțelege calea apropierii și a întâlnirii. La Lisabona, mii de tineri și tinere vor avea posibilitatea să experimenteze reciproc ce înseamnă apropierea și întâlnirea, ceea ce poate reprezenta un nou început pentru ei și pentru întreaga omenire împreună după perioada de încercare la care ne-a constrâns pandemia (cf. Mesajul pentru ZMT 2023).

Portugalia se pregătește de mult timp să primească sute de mii de tineri din întreaga lume în timpul Zilei Mondiale a Tineretului. În vremuri atât de dificile, inclusiv pentru tinerii noștri, acest eveniment este o expresie vie a faptului că milioane de tineri creștini știu pe cine să urmeze și cui să încredințeze drumul și viitorul lor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului de la Roma din anul 2000, Sfântul Papă Ioan Paul  al II-lea le-a spus tinerilor: „Nu vă fie teamă să vă dăruiți lui Cristos: El vă va ghida și vă va da puterea de a-l urma în fiecare zi.” Cuvinte de încurajare similare au fost rostite și la Częstochowa și apoi la Cracovia de către Papa Francisc (2016). Iar cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din acest an, Papa Francisc le propune tinerilor ca, urmând exemplul Mariei, să se grăbească cu bucurie să îl slujească pe Domnul slujindu-l pe aproapele lor.

„La această întâlnire, în timpul acestei Zile Mondiale a Tineretului, învățați să priviți mereu spre orizont, să priviți mereu dincolo… Priviți mereu orizontul cu ochii, dar priviți, mai ales, cu inima”, a spus  Sfântul Părinte Papa Francisc într-un mesaj video din 20 ianuarie din anul acesta.

Ca îndemn final pentru cititorii revistei Actualitatea creștină, mă folosesc de cuvintele Papei Francisc din finalul mesajului pe care l-a adresat tinerilor:

„Fie ca Duhul Sfânt să aprindă în inimile voastre dorinţa de a vă ridica şi bucuria de a merge toţi împreună, în stil sinodal, abandonând frontierele false. Timpul de a ne ridica este acum! Să ne ridicăm în grabă! Şi, ca Maria, să-l purtăm pe Isus înăuntrul nostru pentru a-l comunica tuturor! În această perioadă foarte frumoasă a vieţii voastre, mergeţi înainte, nu amânaţi ceea ce Duhul poate să împlinească în voi! Din inimă binecuvântez visele voastre şi paşii voştri!”

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 8/2023, Anul XXXIV, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons