Episcopii catolici îl așteaptă cu brațele deschise pe Papa Francisc în România

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din țara noastră şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara şi toamna.

În perioada 10-12 aprilie s-a desfășurat sesiunea plenară de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România. Lucrările au fost găzduite de Arhidieceza Romano-Catolică de București, întâlnirile de lucru desfășurându-se la mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov).

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și din Republica Moldova, reuniți în aceste zile în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), au discutat ultimele detalii ale vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía,  precum și Mons. Mauricio Rueda Beltz, împreună cu colaboratorii săi de la Vatican, cu care episcopii au discutat despre pregătirile care se fac pentru vizita Papei Francisc în România, din perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Totodată, conform Statutului CER, episcopii au procedat la alegerea Președintelui Conferinței Episcopilor din România în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de București, Înalt Preasfinția Sa Ioan Robu. În funcția de Vicepreședinte a intrat automat, conform Statutului CER, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan. În Consiliul Permanent, pe lângă președinte și vicepreședinte au fost aleși Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău, și Episcopul de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei.

Având în vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii romano-catolici și greco-catolici au considerat necesar să transmită un îndemn către credincioșii catolici și toți oamenii de bunăvoință de a participa la alegerile din 26 mai 2019.

La ultima sesiune de lucru, din 12 aprilie, episcopii catolici din România s-au întâlnit cu Excelența Sa Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, cu care au avut un dialog deschis cu privire la rolul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Bisericii Catolice în societatea românească.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la inițiativele Operelor Misionare Pontificale, la organizarea Comisiei pentru familie a CER, la activitățile promovate de Caritas ˗ instituția de caritate a Bisericii Catolice ˗, la legăturile cu Conferințele episcopale din alte țări și la organizarea unui pelerinaj național la Lourdes.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 25-27 septembrie a.c., la Baia Mare, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.

Episcopii catolici le transmit tuturor Sărbători Pascale binecuvântate.


Actualitatea creştină, nr. 5/2019, Anul XXX, p. 8-9.

Show Buttons
Hide Buttons