Scrisoare deschisă a Comisiei de Învățământ din cadrul CER

Conferinţa Episcopilor Catolici din România (CER), prin Comisia de Învăţământ, trage un semnal de alarmă după modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 287/6.04.2020.

Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată în Monitorul Oficial al României, din 5 martie 2014, se modifică și se completează la articolul 46 alineatul (3), litera i): Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Scrisoare deschisă

Comisia pentru Învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) a luat act de modificarea făcută de Parlamentul României la Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, publicată în Monitorul oficial nr 287/6.04.2020.

Între modificările aduse Legii 272/2004 se stipulează şi obligativitatea implementării de ore de educaţie sexuală pentru copii, în cadrul unor programe privind viaţa şi sănătatea lor.

Considerăm că:

  1. o astfel de modificare ar fi presupus o consultare prealabilă cu toţi factorii sociali implicaţi în elaborarea de programe de sănătate şi de educaţie, între care se află şi Biserica. Ea are competenţa şi obligaţia morală de a se exprima asupra (conţinutului) acestui tip de educaţie.
  2. obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor – garantate de Constituţia României şi de legi, precum Legea 272/2004 – de a decide oportunitatea şi modalitatea ţinerii unor astfel de cursuri. Părinţii sunt, în fond, primii responsabili de educaţia copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri.
  3. aceste ore de educaţie sexuală trebuie să aibă un caracter opţional, iar pentru a participa la ele, părinţii să-şi dea acordul scris pentru fiecare copil în parte.

Sperăm ca demersul nostru să fie primit cu bunăvoinţă de responsabilii care şi-au asumat promovarea de politici în favoarea sănătăţii fizice, psihice şi morale a copiilor şi tinerilor din ţara noastră.

ÎPS Aurel Percă,

Arhiepiscop Mitropolit,

preşedinte al Comisiei de Învăţământ

în Conferinţa Episcopilor din România


Actualitatea creştină, nr. 6/2020, Anul XXXI, p. 11.

Show Buttons
Hide Buttons