Bine te-am regăsit, drag tânăr cititor! Provocarea din această lună vizează contactul cu aproapele, fie el cunoscut sau nu.

Suntem mai atenți la o persoană cunoscută, mai ales dacă ne este și dragă, decât la o persoană străină sau pe care o cunoaștem, dar care nu prezintă interes. Probabil, dacă am constata că am avea nevoie de ea, lucrurile s-ar schimba, iar persoana respectivă ar începe să ne intereseze. Poate nu întotdeauna construim intenționat asemenea simțăminte, uneori le putem încerca involuntar. Însă dacă am schimba puțin perspectiva, lucrurile ar deveni mai interesante.

Este foarte elocvent exemplul lui Abraham din Vechiul Testament. A fost foarte ospitalier cu trei străini pe care nu îi cunoștea și care nu prezentau niciun interes anume. Știa că vor pleca mai departe, și totuși sacrifică un vițel „fraged și bun” (Gen 18,7). Răsplata, la care nu se aștepta, a fost promisiunea unui fiu. Să privim și în Noul Testament, chiar la Isus, care niciodată nu a tratat superficial pe cineva. Mereu a fost atent la cel cu care interacționa (Mt 8,1-4; Lc 5,17-25; In 4,1-26). Răsplata lui era bucuria celui ajutat și o credință reanimată.

Poate că ar trebui să fim mai atenți la oamenii cu care interacționăm. În primul rând, pentru că și noi ne dorim o atenție sporită din partea celui pe care îl căutăm. Apoi, pentru că cel care ne caută are încredere în noi că îl putem ajuta. E puțin lucru să trezim încredere în ceilalți? În al treilea rând, să nu uităm că Isus nu rămâne dator niciodată, pentru că „adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut” (Mt 25,40). Apoi, fiecare om este unic, are deosebitul său. Dacă observăm cu atenție, s-ar putea să-l descoperim. Nu în ultimul rând, la finalul zilei, vom constata că am fost oameni cu cel de lângă noi. O zi este reușită nu pentru că am realizat multe sarcini, ci dacă am dat dovadă de omenie, chiar și față de un singur om.

Pr. Marian Blaj

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 5/2021, Anul XXXII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons