În ultima perioadă, s-a vorbit mult despre Crăciunul de odinioară și cel de astăzi. S-au făcut comparații, s-au pus în balanță obiceiurile de atunci și cele de acum, s-au tras concluzii. Părerile continuă să fie împărțite.

Cuprinși de nostalgie, parcă, am înclina să spunem că în anii copilăriei multora dintre noi, Crăciunul era altfel! Bunătatea era apreciată! Lucrurile erau mai simple și pretențiile mai puține! Chiar dacă nu mai este ca înainte, nu trebuie să stigmatizăm epoca în care trăim! Și astăzi, când luminițele și decorațiunile abundă, încercând parcă să pună în umbră semnificația originară și unică a Crăciunului – Nașterea lui Isus, făcut om pentru mântuirea oamenilor -, și astăzi, deci, sunt mulți oameni care trăiesc adevărata semnificație a Solemnității Nașterii Domnului. Și astăzi sunt oameni buni, care aduc bucurii în viețile semenilor lor! Și astăzi sunt oameni care poartă în suflete și în priviri lumină, pe care o dăruiesc celorlalţi! Și astăzi mai este iubire! Mai este frumos! Mai este bucurie! Mai este generozitate! Mai este speranță!

Dar poate că în loc să punem în opoziție Crăciunul de odinioară cu Crăciunul de astăzi ar fi mai bine să ne străduim să aducem permanent în viețile noastre Crăciunul. De ce? Deoarece, Crăciunul, ori este în fiecare zi, ori nu este niciodată! Ceea ce caracterizează pe cei mai mulți dintre oameni în perioada Crăciunului – bunătate, generozitate, dăruire, bucurie, speranță, zâmbet – trebuie să fie pentru noi toți un mod de viață permanent.

De ce doar de Crăciun să le zâmbesc celor pe care-i întâlnesc? De ce doar în această perioadă să răspund cu amabilitate la salutul vânzătorului de ziare? De ce doar de Crăciun să fac un cadou sau să urez cuiva să fie sănătos și să aibă bucurii? De ce doar acum să fac ceva care aduce zâmbetul pe chipul unei persoane? De ce doar de Crăciun să-l privesc în ochi pe cel nevoiaș căruia îi ofer ceva din truda mea?

Să ne bucurăm zilnic de Crăciun! Oare nouă nu ne place să fim zilnic fericiți, bucuroși, să ne simțim iubiți, să primim un telefon de la cineva cu care nu ne-am auzit de 365 de zile? Sigur că ne place! Așadar, pe cei dragi ai noștri, dar și pe cei alături de care ne desfășurăm activitățile, să-i facem zilnic să se simtă apreciați, utili, valoroși! Să le arătăm că sunt importanți și prețioși! Zilnic!

Este un refren de sezon cunoscut și foarte fredonat: „Dacăn fiecare zi Crăciunul ar veni, mai buni poate am fi”. Poate sună a limbaj de lemn sau a clișeu. Dar mă gândeam, ce-ar fi dacă am lua aceste versuri ca o provocare: zilnic, tot timpul anului, cu persoanele cu care interacţionăm în viața noastră să ne comportăm ca și cum ar fi Crăciunul. Să fim binevoitori, zâmbitori, amabili, disponibili! Dacă toți am proceda la fel, ar fi ca și cum am celebra Crăciunul în fiecare zi! Ne-am bucura de Crăciun în fiecare zi! În plus, am aplica și regula de aur pe care Isus ne-a lăsat-o cu mult înainte ca omenirea să celebreze Crăciunul: „Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei!”.

Cristina Șoican


Actualitatea creştină, nr. 13/2018, Anul XXIX, p. 15.

Show Buttons
Hide Buttons