Să mergem împreună! este îndemnul sub care se va desfășura vizita Sfântului Părinte în țara noastră. Vor fi trei zile binecuvântate împreună cu Papa Francisc la București, Șumuleu-Ciuc, Iași și Blaj.

Aceste zile cuprind sfârșitul lunii mai, lună dedicată Sf. Fecioare, și începutul lunii iunie, dedicată Inimii lui Isus. Pentru un catolic, devoțiunea față de Maria e parte integrantă a credinței. Maria ne învață cel mai bine modul de a-l urma pe Isus și de a-l sluji pe aproapele, căci ea, Slujitoarea Domnului, e și slujitoarea omului.

Pe 31 mai, Papa va celebra în Catedrala noastră sărbătoarea Vizitei Mariei la verișoara sa Elisabeta. Maria merge în grabă la Elisabeta, care  este pe cale să nască. Călătoria ei este una autentic misionară. Pleacă departe de casă, merge în lume, în locuri străine. Călătoria ei descrie și secretul vieții noastre de oameni și de creștini. Viața creștină ne duce dincolo de noi. Asemenea lui Abraham ni se cere să ieșim din noi înșine, din locurile siguranțelor noastre, pentru a merge spre alții. Pe acest drum, Domnul ne-o pune alături pe Maria, ca însoțitoare și mamă grijulie. Ea ne garantează că Fiul său este mereu împreună cu noi, așa cum ne-a promis: „Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii” (Mt 28,20).

Vizitele pastorale ale Papei Francisc sunt un  semn al deschiderii misionare. Deseori Papa vorbește despre „Biserica în ieșire” și despre o profundă „convertire pastorală” ca modalități de a cultiva dialogul și cultura întâlnirii.

În luna dedicată Inimii lui Isus suntem vizitați de primul papă provenit din rândul iezuiților. Acest Ordin a răspândit devoțiunea către Preasfânta Inimă. Între cultul Inimii Milostive și accentul pus de Papa Francisc pe Milostivirea Divină este o strânsă legătură. Spiritualitatea ispășitoare și sublinierea gratuității harului dumnezeiesc sunt căi bătătorite de primenire a trupului mistic al Bisericii și modalități de a aprinde zelul slujirii. În scrisoarea Gaudete et exsultate  spunea: „Biserica nu are nevoie de atâția birocrați și funcționari, ci de misionari pasionați, mișcați de entuziasmul de a comunica viața adevărată. Sfinții surprind, destabilizează, pentru că viața lor ne cheamă să ieșim din mediocritatea liniștită și anesteziantă” (nr. 138). Chiar dacă Papa se referă în mod explicit la preoți, aceste cuvinte privesc în mod implicit orice botezat. Papa Francisc ne cheamă să mergem împreună pe calea sfințeniei.

Sfântul Părinte, semnul vizibil al unității Bisericii, vine în România, punte între Orient și Occident, ca să dea glas și trup a ceea ce înseamnă dorința de a fi împreună.

Pr. Fabian Măriuț


Actualitatea creştină, nr. 6/2019, Anul XXX, p. 22.

Show Buttons
Hide Buttons