În zorii unui Nou An, doresc să ajungă la fiecare dintre dumneavoastră, dragi și fideli cititori ai revistei Actualitatea creștină, urările mele cele mai sincere, pentru ca acest an să vă aducă liniște, sănătate, pace și speranță în mai bine!
În lumina a tot ceea ce se întâmplă în țara noastră și în lumea întreagă, este de înțeles că printre darurile cele mai dorite de toți oamenii este cel al sănătății, cu speranța eliberării de un pericol care ne încearcă de aproape doi ani de zile, înfrângerea totală a coronavirusului, care a provocat și continuă să aducă atâta neliniște și nesiguranță în familiile și în comunitățile noastre.
La începutul noului an, fiecare dintre noi, îndreptând în mod ideal privirea spre trecut, aduce mulțumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, pentru fiecare dar pe care El ni l-a făcut. A nutri un sentiment de recunoștință ajută credința noastră să se mențină tare, face ca viețile noastre să rămână ancorate în certitudinea că Dumnezeu conduce istoria oamenilor, dar ne face conștienți și de limitele noastre și de puterile noastre, și de aceea chiar de la începutul anului ne încredințăm lucrării sale.
Un An Nou cu speranță reînnoită
În mod firesc, ca la orice început, privirea noastră se îndreaptă în mod spontan spre viitor. Mulți dintre noi, probabil, vor încerca un sentiment de nesiguranță, determinați mai ales de criza social-economică, de criza valorilor, de problemele educației și ale școlii, și de multe ori avem impresia că trăim într-un climat în care disperarea pare să sufoce speranța. Dar noi creștinii suntem purtători de Speranță, o speranță bazată pe Cristos Isus. Cu Botezul noi am primit numele său în inima noastră și în sufletul nostru – am devenit creștini purtători de speranță. Nu putem să ne abandonăm disperării, pentru că știm că Dumnezeu ne iubește, ne-a iubit dintotdeauna, și planul său asupra noastră este un plan de iubire. Chiar și atunci când nu vedem semne de iubire și de compasiune în jurul nostru, Cristos este speranța care nu dezamăgește, pentru că lumea cu toate problemele ei și valorile sale trec, dar iubirea Domnului rămâne veșnic. A aparține lui Cristos ne angajează înaintea lumii să fim martori autentici și coerenți ai speranței și ai iubirii care nu are sfârșit. În această misiune fundamentală trebuie să redescoperim sensul vieții noastre, chiar dacă trebuie să o facem uneori în momente întunecate.
Amintesc de cuvintele Papei Francisc adresate tinerilor din Italia, cu câțiva ani în urmă, cuvinte valabile și pentru noi, indiferent de vârsta pe care o avem: „În fața realităților, de multe ori negative, la care asistăm, pe bună dreptate vă întrebați: ce putem face? Desigur un lucru nu trebuie făcut, și anume acela a de a vă lăsa învinși de pesimism și de neîncredere. Creștini pesimiști: este urât acest lucru! Voi nu puteți și nu trebuie să fiți fără speranță, speranța face parte din ființa voastră!” (14 septembrie 2014).
Și în aceeași zi, adresându-se unor reprezentanți din domeniul muncii, Papa a spus: „Este ușor a spune: nu vă pierdeți speranța. Dar tuturor vouă, celor care aveți de muncă și celor care nu aveți, vă spun: Nu lăsați să vi se fure speranța! Nu lăsați să vi se fure speranța! Poate speranța este ca jarul sub cenușă; să ne ajutăm cu solidaritatea, suflând sub cenușă, pentru ca focul să se aprindă încă o dată (…). Speranța nu este doar a unora, speranța este a tuturor și o facem cu toții! Noi trebuie să susținem speranța între noi, voi toți și noi toți care suntem departe. Speranța este a voastră și a noastră. Este a tuturor! De aceea vă spun: Nu lăsați să vi se fure speranța!”
Este bine să începem anul nou sub semnul speranței și al optimismului. Suntem creștini și suntem invitați să ne punem speranța nu în promisiuni efemere, dar într-un mod special în Dumnezeu. Altfel riscăm să „construim pe nisip”.
Să ascultăm cuvântul autorizat al unui alt mare păstor al Bisericii, Papa emerit Benedict al XVI-lea: „…cu harul Domnului – și numai cu ajutorul lui – putem spera mereu din nou că viitorul va fi mai bun decât trecutul. Nu este vorba, de fapt, de a ne încrede într-o soartă mai favorabilă, sau în modernele combinații ale piețelor comerciale sau ale finanțelor, dar de a ne strădui să fim noi înșine un pic mai buni și responsabili, pentru a putea conta pe bunăvoința Domnului. Și acest lucru este mereu posibil, deoarece «Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul său» (Evr 1,2) și ne vorbește încontinuu, prin predicarea Evangheliei și prin glasul conștiințelor noastre. În Isus Cristos a fost arătată tuturor oamenilor calea mântuirii, care este înainte de toate o răscumpărare spirituală, dar care implică și firea omenească în întregime, cuprinzând și dimensiunea ei socială și istorică” (1 ianuarie 2009).
Cu Maria – Maica speranței – pe urmele lui Isus
În prima zi a anului, liturgia ne luminează cu figura luminoasă a Mariei, celebrându-i în mod solemn Maternitatea ei Divină.
La începutul anului civil, să ne abandonăm cu încredere filială în brațele Mariei, Mama lui Dumnezeu și Mama noastră, încredințând mijlocirii ei sorții vieții noastre și a întregii lumi, pentru ca în inimile noastre și în fiecare colțișor al pământului să poată domni Pacea pe care Fiul ei preaiubit a venit să ne-o dăruiască.
Și cât de frumos este că Biserica ne îndreaptă chiar din prima zi a unui nou an spre Fecioara Maria, ca ea să fie mereu aproape de noi pentru ca să putem urma cu fidelitate – așa cum a făcut-o Ea – calea pe care Isus ne-a indicat-o, iubind fără limite pe frații noștri, pentru a ajunge astfel să primim premiul vieții veșnice.
Vă încredințez și eu, dragi cititori ai revistei Actualitatea creștină, ocrotirii și mijlocirii puternice ale Celei care este Mama lui Dumnezeu, invocând cu încredere și speranță, asupra dumneavoastră și asupra tuturor familiilor, asupra tuturor comunităților, privirea plină de binecuvântare a lui Dumnezeu: să vă însoțească în fiecare zi a acestui nou an 2022 și să vă facă să simțiți tot mai mult în inimă bucuria de a crede în El, de a spera în El și de a-l iubi mai presus de orice alt lucru.
Tuturor vă adresez vouă salutul meu cel mai cordial și urarea mea pentru un An Nou bun, cu sănătate, cu speranță și cu darul mereu bogat al lui Dumnezeu!
Cu binecuvântarea noastră arhierească,
† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Editorial – Actualitatea creştină, nr. 1/2022, Anul XXXIII, p. 3-4.