Iată-ne ajunși și în luna septembrie! An de an, această lună se aseamănă cu un hotar care marchează delimitarea ultimului an pastoral de cel nou. Și pentru că așa se cuvine, putem revedea, pe scurt, care au fost evenimentele ce au marcat acest an.

Ca în fiecare an, Centrul Diecezan a pregătit programul pastoral într-un team-building de lucru care a avut loc la Timișu de Sus. A fost un moment de lucru, dar și de  reorganizare a Echipei diecezane. Acest demers organizatoric a continuat și pe parcursul anului, când fiecare dintre cele trei grupuri de voluntari a avut parte de câte o zi de formare și interacțiune.

Pandemia nu ne-a permis să ne întâlnim într-un singur loc pentru a deschide noul an pastoral, însă a fost o ocazie oportună pentru a marca acest debut în fiecare parohie. Am continuat și anul acesta formarea coordonatorilor de grupuri parohiale (octombrie – Câmpulung), dar și a animatorilor parohiali (noiembrie – Mărăcineni). Pentru prima dată am celebrat Ziua Mondială a Tineretului în sărbătoarea Cristos, Regele Universului, ocazie în care i-am întâlnit pe tinerii care frecventează diferite grupuri cu spiritualități specifice. Atunci am dat startul inițiativelor cu caracter sinodal „Să mergem împreună”. Au urmat activitățile devenite tradiție, care ne-au adunat de fiecare dată împreună: concertul de colinde din Catedrală, Festivalul Tinereții, Ziua de reculegere din Postul Mare, Veghea nocturnă și cea de Rusalii. Am vizitat și decanatele (Ploiești și Craiova) pentru a-i întâlni pe tineri. Am fost în pelerinaj la Niculițel pe urmele tinerilor martiri. Și am încununat acest an cu Întâlnirea Diecezană a Tineretului Catolic (Ciofliceni), unde am învățat că celălalt poate fi o bucurie, dacă îl apreciem corect.

A fost un an frumos, cu multe experiențe noi și întâlniri în care am avut ocazia să interacționăm și să ne bucurăm unii de alții, în jurul lui Isus. Sperăm ca și următorul an să fie cel puțin la fel de frumos și cu noutăți interesante, care să ne aducă din nou împreună.

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 9/2022, Anul XXXIII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons