Tablou în ulei pe pânză, 133 cm x 97 cm, cca 1651.

Se află în Art Gallery of South Australia din Adelaide (Australia).

Originar din Betsaida Galileii, Andrei a fost chemat, alături de fratele său, Simon Petru, să devină „pescar de oameni” (cf. Mt 4,18-22; Mc 1,16-20). Potrivit Evangheliei după Sfântul Ioan, Andrei a fost, împreună cu viitorul Apostol şi Evanghelist Ioan, ucenic al lui Ioan Botezătorul, fiind amândoi chemaţi după Botezul Domnului în Iordan (cf. In 1,35-42). Această versiune a chemării lui Andrei i-a adus în tradiţia orientală supranumele de Protokletos („Cel dintâi chemat”). După tradiţie, ar fi predicat Evanghelia în Sciţia, fapt susţinut şi de istoricul Eusebiu din Cezareea (Istoria ecleziastică 3,1), iar Cronica lui Nestor redactată în Rusia kieveană în secolul al XI-lea afirmă că a activat şi de-a lungul ţărmului Mării Negre, în special în partea de nord a acestuia. De aici s-a născut convingerea că ar fi ajuns şi în părţile noastre, deşi nu găsim nicio atestare istorică explicită referitoare la activitatea sa în Dobrogea. A fost răstignit în jurul anului 60, la Patras, în Ahaia, pe o cruce în forma de X, care îi poartă şi numele.

Tabloul pictorului Mattia Preti reprezintă sfârşitul martiric al Apostolului Andrei. În centrul picturii, pe un fundal împărţit de cerul luminos şi pământul întunecat, se află apostolul, reprezentat cu un trup viguros, matur. Atârnă pe cele două bârne grosolane ale crucii, cu privirea spre cerul deschis. Îngerii îl contemplă admirativ, iar unul dintre ei este pregătit să-i ofere „coroana vieţii”, rezervată celor care au rămas credincioşi Domnului până la moarte (cf. Ap 2,10). Dacă trăsăturile faciale ale îngerilor sunt clare, iar Apostolul Andrei domină reprezentarea artistică, personajele aflate în partea inferioară a picturii sunt estompate şi capătă, evident, un rol secundar. Mulţimea de oameni venită să asiste la martirizarea celui care predicase şi în ţinutul lor, Ahaia, asistă la uciderea Apostolului Andrei, însă nimeni nu schiţează niciun gest de ajutor, de solidaritate cu omul răstignit. Corpul contorsionat de suferinţă transmite lumina credinţei, care i-a dat putere lui Andrei de a bea până la capăt potirul din care a băut şi Cristos, după cum a prezis Domnul însuşi (cf. Mt 20,23).

Mattia Preti – artist şi membru al Ordinului Cavalerilor Ioaniţi

Mattia Preti (1613-1699), este un pictor italian, reprezentant al barocului, care a trăit şi a lucrat în Italia şi Malta, membru al Ordinului Cavalerilor Ioaniţi, care a avut un rol deosebit în perioada cruciadelor. Majoritatea lucrărilor sale se află în Catedrala Sfântul Ioan din capitala Maltei, Valletta, unde este şi înmormântat.

Pr. Andrei Dumitrescu


Actualitatea creştină, nr. 11/2021, Anul XXXII, p. 35.

Show Buttons
Hide Buttons