Exortația apostolică postsinodală

La 12 februarie a fost dată publicității exortația apostolică „Querida Amazonia” (Iubita regiune a Amazoniei) a Papei Francisc. Anul trecut s-a desfășurat la Roma între 6 și 27 octombrie Sinodul despre Amazonia, care a avut drept rod un document final.

Sinodul din 2019 a avut drept temă „Noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală”. Exortația de față este reflecția personală a Papei Francisc legată de acest Sinod. În exortație Papa Francisc nu citează documentul final al Sinodului, dar îndeamnă ca acesta să fie citit integral.

Sfântul Părinte pornește de la patru vise pe care le exprimă astfel: „Visez la o Amazonie care luptă pentru drepturile celor mai săraci, ale popoarelor autohtone, ale celor din urmă, în care vocea lor să fie ascultată și demnitatea lor promovată. Visez la o Amazonie care păstrează bogăția culturală care o deosebește, în care frumusețea umană strălucește în diferite moduri. Visez la o Amazonie care își păstrează cu gelozie frumusețea irezistibilă naturală care o împodobește, viața debordantă care umple fluviile și pădurile. Visez la comunități creștine capabile să se dăruiască și să se întrupeze în Amazonia, pentru a dărui Bisericii noi chipuri cu trăsături amazoniene.”

Suveranul Pontif își structurează exortația în patru capitole, fiecare corespunzând unui vis: capitolul I – visul social; capitolul al II-lea – visul cultural; capitolul al III-lea – visul ecologic; capitolul al IV-lea – visul eclezial. Dintre toate aceste capitole, cel de-al patrulea este cel mai dezvoltat. În cadrul acestuia, Papa Francisc vorbește despre dreptul pe care îl au popoarele Amazoniei „de a li se vesti Evanghelia, mai ales în acest prim anunț care se numește kerygma”. De asemenea, subliniază necesitatea de a se realiza „o nouă inculturare a Evangheliei în Amazonia”, despre o inculturare a liturgiei, dar și despre una a ministerialității. Exortația accentuează și rolul și importanța femeilor în transmiterea și păstrarea credinței.

Exortația se încheie cu o rugăciune adresată Sfintei Fecioare Maria, după ce Papa Francisc a făcut îndemnul „de a ne angaja pe căi concrete care să permită transformarea realității Amazoniei și eliberarea de relele care o afectează” (QA 111).

Noi toți, creștinii, suntem uniți în credința în Dumnezeu Tatăl care ne dă viața și care ne iubește atât. Suntem uniți în credința în Isus Cristos, unicul Răscumpărător care ne-a eliberat prin Sângele său binecuvântat și prin Învierea sa glorioasă. Suntem uniți în dorința după Cuvântul său care ne călăuzește pașii. Suntem uniți în focul Duhului care ne împinge în misiune. (…) Suntem uniți în lupta pentru pace și dreptate. (…) Cum să nu luptăm împreună? (QA 109-110)


Actualitatea creştină, nr. 3/2020, Anul XXXI, p. 11.

Show Buttons
Hide Buttons