Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, dă-i putere. De ce își doresc unii oameni atât de mult să dețină putere? Acea autoritate care subordonează. Oare din dorința de  apreciere sau poate din nevoia de a demonstra ceva, satisfacția că poți lua decizii, foloasele financiare?

Fie că acceptăm/conștientizăm sau nu, puterea vine întotdeauna împreună cu responsabilitatea. Suntem responsabili de efectele deciziilor pe care le luăm. George Bernard Shaw, scriitor irlandez și laureat al premiului Nobel pentru literatură (1925), a afirmat că „libertatea înseamnă responsabilitate, de aceea mulți se tem de ea”. Cu toate acestea, deși evităm autoritatea organizată, tot manifestăm o oarecare putere asupra celor din jur: asupra vânzătorului care se bazează pe banii noștri, asupra celor care depind de sprijinul nostru regulat, asupra celor care ne consideră mai înțelepți etc.

În cele din urmă, trebuie să acceptăm că toți mânuim puterea, iar pentru ca efectele deciziilor să ajute, trebuie să gestionăm bine mai întâi responsabilitatea față de noi. Iată ce ne poate ajuta: să analizăm bine situația pentru a fi conștienți ce implică decizia noastră, să ținem cont câte persoane vor simți influența alegerii noastre, să cerem părerea și altor persoane pentru o perspectivă diferită, să acționăm cu bună-credință pentru o decizie cu efect constructiv și să analizăm rezultatul obținut pentru a face ajustările potrivite când va trebui să repetăm acțiunea.

„Voi ştiţi că cei care sunt consideraţi conducători ai popoarelor le domină şi cei mari dintre ei îşi fac simţită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie aşa! Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru şi cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor! Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi” (Mc 10,42-45). Isus a simțit ceva deosebit în acest comportament. Începe de la aceste cuvinte și poate îl vei descoperi și tu.

Pr. Marian Blaj

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 2/2021, Anul XXXII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons