În aceste zile de vară, mai mult ca oricând, avem ocazia să ne luăm timp pentru noi înșine, ca în tihnă și în reculegere să vorbim cu sufletul nostru. Să căutăm și să contemplăm cu ochii trupului și cu cei ai sufletului urmele măreței lucrări a providenței divine în favoarea noastră în situațiile cele mai concrete. Cel mai adesea, în viul evenimentelor, ne este greu să descoperim prezența și intervenția providențială ale lui Dumnezeu în viața noastră. Abia atunci când ne luăm timp să „recitim” evenimentele mai speciale prin care am trecut descoperim că nu am fost singuri în a le înfrunta; că Domnul prin Duhul său Sfânt ne-a luminat, ne-a călăuzit și ne-a întărit în așa fel încât am răzbit.
Regele David a făcut experiența în nenumărate rânduri a unor dificultăți din care – așa cum el însuși recunoaște – nu ar fi scăpat cu viață. Doar grija providențială și intervenția salvatoare ale lui Dumnezeu i-au permis să rămână în viață, să depășească dificultățile și să-și continue existența în tihnă. Or, numai după ce s-au liniștit lucrurile și a reflectat în tihnă, a descoperit că „aripile” protectoare ale lui Dumnezeu au vegheat asupra lui. Astfel, în Psalmul 63, el mărturisește: Doamne, îmi amintesc de tine în așternutul meu și mă gândesc la tine în ceasurile de veghe, noaptea. Pentru că ai fost ajutorul meu, la umbra aripilor tale tresalt de bucurie. Mă atașez de tine cu tot sufletul și dreapta ta mă ocrotește.
O astfel de grijă manifestată de Dumnezeu îl îndeamnă pe autor să-i aducă mulțumire și laudă tot restul vieții sale. David spune: Dumnezeule, tu ești Dumnezeul meu, pe tine te caut dis-de-dimineață. Îndurarea ta prețuiește mai mult decât viața, de aceea, buzele mele te laudă. Te voi binecuvânta toată viața mea și voi ridica mâinile mele invocând numele tău. Ca și cum m-aș sătura cu măduvă și grăsime, așa se desfată buzele mele când gura mea te laudă….
Noi oare prin câte situații deosebite am trecut în viața de până acum? Avem oare impresia că pe toate le-am depășit cu propria noastră perspicacitate?
În acest timp putem face exercițiul „relecturii” situațiilor speciale din viață și, descoperind prezența salvatoare a lui Dumnezeu, să-i aducem mulțumirea și lauda ce i se cuvin.
Pr. Tarciziu Șerban
Actualitatea creştină, nr. 8/2023, Anul XXXIV, p. 24.