La vremuri noi, limbaje și forme noi
Credința are un nucleu incandescent, dar adesea prea puțin luat în considerare când se vorbește despre credință și/sau pierderea ei: este nucleul locuit de Duhul Sfânt, prin a cărui putere se împlinește tot ceea ce îl face pe om să fie om, pentru ca frumusețea firii sale omenești să strălucească de umanitatea „bună și adevărată” a lui Isus din Nazaret. Tocmai această frumusețe, cu referință la chipul sfânt al lui Dumnezeu arătat nouă în Isus, este centrul neliniștii creștine: unde se află Dumnezeu, Cel Viu, Cel Înviat, în existența omului? Poate omul să trăiască, într-un mod demn de umanitatea lui, fără să primească Cuvântul lui Dumnezeu, fără să trăiască întâlnirea cu El în iubire? Cum să rețesem relații umane cu toți semenii – căci toți suntem frați și fii ai unicului Tată – într-o conviețuire civilă a cărei pace are la bază iertarea?
Întrebarea din spatele acestor întrebări este: cum putem să creăm condițiile unui „discernământ eclezial”, condus cu pasiune, care să integreze toate punctele de vedere către un singur scop: iubirea lui Isus în Euharistie? Papa Francisc a sugerat „metoda sinodală”, iar Conferința Episcopilor din Italia a inițiat un „drum sinodal” care contribuie la acest discernământ ce interesează întreaga Biserică Catolică.
Papa își dorește o Biserică „tot mai aproape de cei abandonați, uitați, imperfecți” și îndeamnă să ne apropiem de „cea mai profundă interioritate” – cum spunea Romano Guardini – discernând „lucrurile esențiale” și angajându-ne să depășim „enorma confundare a conceptelor” și „teribila denaturare și murdărire a valorilor spirituale”.
Urgența noilor forme de prezență creștină și a noilor tipuri de vestire a Cuvântului, cu noi limbaje de comunicare a Evangheliei într-o lume de acum diferită, nu mai poate fi amânată. Spunea Cardinalul Bassetti la încheierea Adunării Generale a CEI: „Trebuie să dezvoltăm noi limbaje, gândindu-ne mai ales la generațiile tinere, recurgând chiar la muzica lor, așa cum făcea un Pierre Duval cu mai bine de 50 de ani în urmă, când cu chitara și cântecele lui a adus Evanghelia în pub-uri și locurile publice.” Da, e nevoie să „gândim împreună” căile pentru a restabili vitalitatea creștinismului, aici și acum. (Traducere și adaptare de Liana Gehl după Antonio Staglianò)
Actualitatea creştină, nr. 12/2021, Anul XXXII, p. 7.