2015-03-02_104040Doamne, „fă inima noastră asemenea cu Inima Ta”,
„puternică şi milostivă, vigilentă şi generoasă,
care nu se lasă închisă în ea însăşi
şi nu cade în vârtejul globalizării indiferenţei”.
Papa Francisc
În Mesajul pentru Postul Mare din acest an, Papa Francisc ne îndeamnă ca, depășind „indiferența și pretențiile noastre de atotputernicie”, să trăim cele 40 de zile care ne conduc spre Paști „ca un parcurs de formare a inimii”. Două imagini sugestive se desprind cu ușurință din acest Mesaj, care încă din titlu – Întăriți-vă inimile” (Iac 5,8) – este o invitație la a ne reînnoi viața spirituală: prima – un Dumnezeu sensibil la nevoile creaturilor sale; a doua – omul adesea indiferent față de aproapele său și față de Dumnezeu însuși.
Dumnezeu „nu este indiferent faţă de noi. Fiecare dintre noi este îndrăgit de El, ne cunoaşte pe nume, ne îngrijeşte şi ne caută atunci când îl părăsim. Fiecare dintre noi îl interesează; iubirea sa îl împiedică să fie indiferent faţă de ceea ce ni se întâmplă”. Pe de altă parte, „atunci când noi ne simţim bine şi ne simţim comozi, cu siguranţă uităm de ceilalţi (lucru pe care Dumnezeu Tatăl nu-l face niciodată), nu ne interesează problemele lor, suferinţele lor şi nedreptăţile pe care le îndură… atunci inima noastră cade în indiferenţă”.
Inima omului este cuprinsă de indiferență, complăcându-se în propria bunăstare și uitând „de cei care nu se simt bine”. O astfel de atitudine egoistă, spune Papa Francisc, „a căpătat astăzi o dimensiune mondială, în așa măsură încât putem vorbi despre o globalizare a indiferenței”. Indiferența față de aproapele și față de Dumnezeu este „o reală ispită și pentru noi, creștinii”. Citește mai mult…
Show Buttons
Hide Buttons