Sărbătoarea centrală a lunii aprilie este, evident, Învierea Domnului. Existența ei marchează finalul Postului Mare și începutul Timpului Pascal. Celor 40 de zile de post le urmează alte 50, în care este sărbătorită această victorie a lui Isus asupra morții. Dar tu cu ce ai ieșit victorios din acest timp de har al Postului Mare? Cum mergi mai departe? Bine te-am regăsit, drag tânăr cititor!

Într-adevăr, timpul Postului Mare ne solicită mai mult spiritual, circumstanțele liturgice externe parcă favorizează un climat propice pentru a face lucruri concrete în vederea progresului convertirii interioare. Probabil, cea mai grea luptă a fost cea cu tine însuți, ceva mai mult decât cu Cel Rău. Sper că ai reușit să obții și mici victorii, iar acestea să-ți întărească convingerea că ești capabil de orice dacă „îți sufleci mâinile”. Dar atenție la ceva! E posibil ca noul timp să aducă o relaxare a acestor eforturi, circumstanțele specifice postului nu mai sunt prezente. Există riscul ca entuziasmul pentru convertirea dorită în post să scadă și chiar să revii la omul de dinainte. Și atunci, te întreb, a meritat efortul, dacă acum revii la ce a fost înainte? Ce se poate face pentru ca eforturile care te-au solicitat în Postul Mare să nu fie în van?

În primul rând, continuă! Poate nu o să mai ai același avânt, dar continuă! Dorește-ți în continuare să te „îmbunătățești”. De fapt, călătoria noastră prin această viață este un drum de pregătire, de „îmbunătățire”, pentru a fi vrednici să stăm în fața lui Dumnezeu, la judecată, cu demnitate. În al doilea rând, vei rămâne activ dacă îți vei alege să te concentrezi pe un defect cu care să lucrezi mai atent; fără a le neglija pe celelalte. În al treilea rând, sărbătorește micile victorii, nu le neglija! Îți vor da încredere să continui. Cum? Găsește tu o cale! Ești capabil de inventivitate. Sunt atâtea căi de a rămâne activ. Pas cu pas, vei ajunge acolo unde îți dorești. Și îți va plăcea ce ai devenit!

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 4/2022, Anul XXXIII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons