dosar AC 092015Pe agenda încărcată a Sfântului Părinte din timpul călătoriei apostolice în Statele Unite ale Americii, un loc important îl ocupă participarea Pontifului la Cea de-a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, găzduită de Arhidieceza de Philadelphia în perioada 22-27 septembrie. Întâlnirea Mondială a Familiilor abordează misiunea familiei creștine în societatea pluralistă a timpurilor noastre și are ca temă Iubirea este misiunea noastră: o familie vie.

Organizatorii care se ocupă de pregătirea Întâlnirii au afirmat că „este unul dintre cele mai mari evenimente care vor reuni atât de mulţi oameni în SUA şi în Philadelphia… În Philadelphia, oraşul Independenţei Americii, Clopotul Libertăţii va suna pentru familii. Familiile sunt în centrul întâlnirii din Philadelphia. Nu definiţia sau ideologia familiei, ci familiile”, a declarat Preşedintele Consiliului pentru Familie, Monseniorul Vincenzo Paglia.

Dorind să sublinieze universalitatea Întâlnirii Mondiale a Familiilor, Monseniorul Paglia a spus: „La finalul tuturor
celebrărilor, Papa va dărui 200 de mii de exemplare ale Evangheliei după Luca pentru 5 oraşe ale lumii, reprezentând
cele 5 continente: Havana (America), Marsilia (Europa), Hanoi (Asia), Sydney (Australia) și Kinshasa (Africa) semnate de Papa. Aceste cópii vor pleca din Philadelphia către familiile din suburbiile acestor orașe, arătând astfel universalitatea acestei inițiative, pentru ca Evanghelia familiei să devină şi cartea familiilor”.

Arhiepiscopul Charles Joseph Chaput de Philadelphia a prezentat modul în care vor fi organizate cele şase zile ale
Întâlnirii Mondiale a Familiilor: „Evenimentul care are loc în Philadelphia cuprinde două părţi:
prima parte este Congresul Mondial al Familiilor care se va desfăşura de la 22 la 25 septembrie la Centrul Pennsylvania Convention, unde se aşteaptă participarea a peste 15 mii de delegaţii din întreaga lume.
a doua parte a Întâlnirii este legată de vizita Papei la Philadelphia, care va avea loc sâmbătă şi duminică, 26-27 septembrie, când Sfântul Părinte va lua parte la evenimentele de încheiere a Celei de a VIII-a Întâlniri Mondiale
a Familiilor”.

La Congresul Mondial al Familiilor vor participa în jur de 15.000 de persoane din întreaga lume. „Congresul este o oportunitate pentru toţi, catolici sau de altă credinţă, care consideră familia piatra de temelie a societăţii, să se unească într-un efort de a întări legăturile ei sacre şi să reafirme importanţa ei în vieţile tuturor”, a precizat Arhiepiscopul Chaput.

În ajunul Sfintei Liturghii cu Sfântul Părinte va avea loc o Celebrare Interculturală pentru Familii, ce va include un
concert cu artişti renumiţi, precum Andrea Bocelli, Juanes şi Orchestra Filarmonică din Philadelphia.

Între 750.000 şi 1 milion de persoane sunt aşteptate să participe la festivalul de sâmbătă, 26 septembrie, şi până la 1,5 milioane la Liturghia papală de duminică, 27 septembrie. (AC)

 

[Articol apărut în Actualitatea Creştină, Anul XXVI, nr. 09/2015, pp. 19-20]

Show Buttons
Hide Buttons