Mesajul Papei pentru Davos 2020

Cu ocazia întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial, de la Davos, Papa Francisc a transmis un mesaj delegațiilor reunite la eveniment, prin vocea Card. Peter Turkson, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale.

În perioada 21-24 ianuarie s-a desfășurat la Davos, în Elveția, cea de-a 50-a reuniune a Forumului Economic Mondial, cu tema „Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă”.

În mesajul său, Papa Francisc a susținut că tema aleasă subliniază necesitatea abordării problemelor diverse cu care se confruntă umanitatea într-un mod mai eficient, printr-o implicare mai mare pe toate planurile.

Suveranul Pontif a menționat apoi că în ultimii 50 de ani au avut loc transformări pe plan geopolitic și schimbări importante în economie, pe piața muncii, în tehnologia digitală și în mediul înconjurător, precizând că „multe dintre aceste schimbări au adus beneficii umanității, în timp ce altele au avut efecte negative și au creat lacune semnificative în dezvoltare”.

Deși provocările actuale nu sunt aceleași cu cele de acum 50 de ani, mai multe aspecte continuă să fie importante. Cel mai important aspect la care a făcut referire Papa este principiul plasării persoanei umane, „mai degrabă decât simpla căutare a puterii sau a profitului”, în centrul politicilor publice. Acest principiu, alături de „datoria morală de a avea grijă unul de celălalt”, derivă din premisa că „suntem membrii unei singure familii umane”. Papa a mai susținut că „dezvoltarea umană cu adevărat integrală nu poate prospera decât atunci când toți membrii familiei umane sunt implicați și contribuie la urmărirea binelui comun”, însă a atras a atenția ca, în căutarea unui progres autentic, să nu uităm că „a călca peste demnitatea altei persoane înseamnă de fapt a-ți diminua propria valoare”.

Având în vedere provocările noului deceniu, legate de mediu, Papa Francisc a făcut referire la enciclica Laudato si’ și la importanța unei ecologii integrale în a cărei abordare este necesară implicarea diferitelor domenii ale cunoașterii, inclusiv economia.

În încheierea mesajului său, Papa și-a exprimat speranța ca deliberările Forumului „să conducă la o creștere a solidarității, în special cu cei mai nevoiași, care se confruntă cu nedreptatea socială și economică, și a căror existență este chiar amenințată”.

Text: Lavinia Dăncescu Manuchian

„Prea adesea viziunile materialiste sau utilitariste, uneori ascunse, alteori evidente, duc la practici și structuri motivate în mare parte, sau chiar exclusiv, de interesul propriu. Acestea îi percep pe ceilalți ca pe un mijloc pentru atingerea unui scop și sunt lipsite de solidaritate și de caritate, ceea ce dă naștere unei nedreptăți reale.”

(din Mesajul Papei Francisc pentru Forumul Economic Mondial de la Davos-Klosters, Elveția, 21-24 ianuarie 2020)


Actualitatea creştină, nr. 3/2020, Anul XXXI, p. 10.

Show Buttons
Hide Buttons