Continuăm să reflectăm împreună asupra „De ce”-urilor propuse de ultimul capitol al DOCAT.

De ce creștinii au ceva deosebit?

Nu au nimic deosebit, special, pe care să îl ofere semenilor. Dar au pe cineva special: Isus Cristos. Creștinii ce luptă pentru o lume mai umană nu dețin în portofoliul lor planuri sociale mai bune și nici concepte financiare mai bune, adesea nici idealism mai mult. În cele din urmă, ei au un singur lucru de împărtășit: un Dumnezeu care s-a făcut om. De aici și următoarea întrebare:

Mă pot angaja într-un partid politic, chiar dacă poziția acestuia nu este întotdeauna în concordanță cu învățătura creștină?

Da. În calitate de creștini catolici, avem misiunea de a transforma societatea într-o „civilizație a iubirii”. Prin angajarea în partide ni se oferă posibilitatea de a ne dovedi solidari cu cei slabi, a sluji binele comun, a accentua primatul persoanei, a ocroti viața, a privi asupra statutului juridic al Bisericii în societatea noastră. De aceea este important ca din partea catolicilor să vină inițiativa ca acestea să devină eficace pentru majoritate.

De ce nu e Biserica în pas cu Lumea? – Poate Biserica să-și schimbe învățătura și s-o adapteze la spiritul vremii?

„Biserica nu-și va rescrie niciodată CREDO-ul său; ea nu va schimba nici numărul și nici conținutul SACRAMENTELOR sau să extindă, respectiv să restrângă cele ZECE PORUNCI. Ea nu va modifica nici chipul primordial al LITURGIEI sau al rugăciunilor sale” (DOCAT, 318). DE CE? Pentru că adevărurile de credință nu sunt rezultatul majorităților, existând independent de gradul aprobării lor actuale. Ceea ce depinde de noi este să ne întindem toți senzorii spre „semnele timpului”, prin care Dumnezeu ne vorbește astăzi. Cunoștințele rezultate pot duce la aprofundarea și dezvoltarea învățăturii de credință a Bisericii, fără a fi înlocuite cunoștințele sigure ale Bisericii (dogmele), dobândite în lupta pentru credință. În cadrul doctrinei sociale, Bisericii îi revine obligația de a adapta tot mai bine excelentul său instrumentar în provocările schimbărilor sociale, politice și economice.

„Putem face mult pentru binele celor săraci, al celor slabi și al celor suferinzi, putem face mult pentru a promova dreptatea, pentru a aduce reconcilierea, pentru a face pacea. Dar înainte de toate trebuie să păstrăm vie în lume setea după Absolut” (Papa Francisc).

Prin acest capitol încheiem prezentarea acestui document. Invităm cititorii la curaj. Apropierea personală de această carte nu poate aduce decât beneficii, iar Sfântului Părinte Papa Francisc… împlinirea visului: o generație care să fie pentru contemporanii săi „doctrină socială pe două picioare”.

„Putem face mult pentru binele celor săraci, al celor slabi și al celor suferinzi, putem face mult pentru a promova dreptatea, pentru a aduce reconcilierea, pentru a face pacea. Dar înainte de toate trebuie să păstrăm vie în lume setea după Absolut.” (Papa Francisc)

Pr. Daniel Gheorghiță Benchea


Actualitatea creştină, nr. 2/2021, Anul XXXII, p. 16.

Show Buttons
Hide Buttons