Papa Francisc a vizitat Canada, în perioada 24-29 iulie, vizitând orașele Edmonton, Quebec și Iqaluit, capitala teritoriului Nunavut. Pelerinajul penitențial, așa cum l-a numit papa, a avut drept scop să aducă vindecare și reconciliere victimelor abuzurilor comise împotriva elevilor indigeni în școlile rezidențiale administrate de catolici. Anterior, papa s-a întâlnit în Vatican cu reprezentanți ai popoarelor metis, inuit și din primele națiuni locale la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie și și-a exprimat durerea pentru răul pe care l-au suferit.

Pe 24 iulie, după un zbor de la Roma care a durat mai mult de 10 ore, Papa a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional din Edmonton de premierul canadian Justin Trudeau și de alți demnitari. Papa Francisc i-a salutat pe reprezentanții popoarelor indigene din Canada în interiorul unui hangar al aeroportului. Nu a făcut nicio remarcă publică la aeroport, dar înainte de plecarea sa de duminică a postat pe Twitter următorul mesaj: „Dragi frați și surori din Canada, vin printre voi pentru a mă întâlni cu popoarele indigene. Sper, cu harul lui Dumnezeu, ca pelerinajul meu penitențial să contribuie la călătoria de reconciliere deja întreprinsă. Vă rog să mă însoțiți cu rugăciunea.”

În prima zi a călătoriei sale în Canada, Papa Francisc a avut două întâlniri, una desfășurată la Maskwacis, și cealaltă la biserica Preasfânta Inimă din Edmonton. Prima întâlnire a fost cu populațiile din primele națiuni, metis și inuit, iar cea de a doua cu populațiile indigene și cu membrii comunității parohiale.

În discursul ținut în fața unei mulțimi de indigeni canadieni, Papa Francisc și-a cerut scuze în mod public pentru rolul Bisericii Catolice în gestionarea unei mari părți a sistemului de școli rezidențiale organizat de guvernul canadian. Pe parcursul a mai mult de un secol de funcționare, sistemul a acționat pentru a elimina aspecte ale culturii, limbii și practicilor religioase ale nativilor. „Mă aflu aici pentru că primul pas al pelerinajului meu penitențial printre voi este acela de a cere din nou iertare, de a vă spune încă o dată că îmi pare profund rău”, a spus Sfântul Părinte în discursul său din 25 iulie.

„Îmi pare rău pentru modul în care, din păcate, mulți creștini au susținut mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene. Îmi pare rău. Cer iertare, în special, pentru modurile în care mulți membri ai Bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferența lor, la proiectele de distrugere culturală și de asimilare forțată promovate de guvernele din acea vreme, care au culminat cu sistemul de școli rezidențiale.” Locul de desfășurare a evenimentului din Maskwacis, un oraș rural aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina la sud de Edmonton, este spațiu folosit de obicei pentru pow wow-uri.

Înainte de a urca pe scenă, papa s-a rugat în tăcere la locul fostei școli rezidențiale Ermineskin, care include mormintele mai multor foști elevi. La discursul papal, alături de câteva sute de indigeni îmbrăcați în haine tradiționale, au participat guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, și premierul Justin Trudeau. Papa Francisc și-a descris scuzele ca fiind un „punct de plecare” pe calea spre vindecare, care include „o investigare serioasă a faptelor care au avut loc în trecut și a-i ajuta pe supraviețuitorii școlilor rezidențiale să experimenteze vindecarea de traumele pe care le-au suferit”.

Școlile rezidențiale din Canada, deși finanțate de guvern, erau administrate și conduse de bisericile locale, majoritatea catolice. Surorile Oblate Misionare ale Mariei Imaculate au jucat un rol important în administrarea școlilor. În general, școlile au lucrat pentru a elimina identitățile, practicile și limbile indigene ale elevilor, adesea împotriva voinței triburilor copiilor. Foști elevi ai școlilor au descris tratamente nepotrivite și chiar abuzuri în interiorul lor, alături de critici ample privind calitatea educației primite, daune psihologice și alte probleme precum malnutriția și condițiile insalubre.

Raportul Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a fost publicat în 2015, solicitând papei să ceară iertare pentru abuzurile descoperite, în termen de un an de la publicare. În martie 2022, Papa Francisc s-a întâlnit cu reprezentanți ai popoarelor indigene metis și inuit, precum și cu episcopii catolici canadieni, în Vatican, și le-a prezentat scuze în privat. Șeful Wilton Littlechild, un proeminent lider și susținător al indigenilor canadieni, care a participat la întâlnirea de la Vatican, a deschis ceremonia din Maskwacis prin a-i ura bun venit Papei Francisc în țara sa natală. „Sanctitatea Voastră, ați venit pe pământul nostru ca răspuns la invitația noastră și așa cum ați promis. Ați spus că veniți ca un pelerin, căutând să mergeți împreună cu noi pe calea adevărului, a justiției, a vindecării, a reconcilierii și a speranței. Vă primim cu bucurie să vă alăturați nouă în această călătorie”, a spus Littlechild.

„Așa cum ați recunoscut în discursul pe care ni l-ați adresat la Roma, noi, popoarele indigene, ne străduim să luăm mereu în considerare impactul evenimentelor și al deliberărilor prezente asupra generațiilor viitoare. În acest spirit, sperăm sincer că întâlnirea noastră din această dimineață și cuvintele pe care le împărtășiți cu noi vor avea un ecou de vindecare adevărată și de speranță reală de-a lungul multor generații viitoare.” Evenimentul de la Maskwacis a inclus o procesiune cu un banner roșu mare, pe care erau scrise numele a peste 4.000 de copii care au murit în școlile rezidențiale. Crearea bannerului a fost prima comemorare națională, publică, ce a consemnat numele atâtor copii care au murit în toate școlile rezidențiale din Canada, potrivit Centrului Național pentru Adevăr și Reconciliere.

În cea de-a doua întâlnire de pe 25 iulie, de la de la parohia Sacred Heart (Preasfânta Inimă) din Edmonton, Papa Francisc și-a reiterat „rușinea” și durerea față de răul provocat de catolici în perioada sistemului de școli rezidențiale din Canada și a lăudat comunitatea parohială ca fiind „o casă pentru toți, deschisă și incluzivă, așa cum ar trebui să fie Biserica”. „Mă doare când mă gândesc la faptul că credincioși catolici au contribuit la politicile de asimilare și de emancipare care au inculcat un sentiment de inferioritate, răpind comunităților și indivizilor identitatea lor culturală și spirituală, tăindu-le rădăcinile și încurajând atitudini prejudiciabile și discriminatorii; și că acest lucru s-a făcut și în numele unui sistem educațional care se presupunea a fi creștin”, a afirmat Sfântul Părinte. Parohia Sacred Heart din Edmonton a fost desemnată în 1991 parohia națională a primelor națiuni, a metișilor și a inuiților, prima de acest fel din Canada. Sanctuarul din Sacred Heart are in interior structura unui teepee, cort tipic indigen. Papa Francisc a spus că imaginea cortului are un simbolism biblic profund, fiind un loc de întâlnire – întâlnire atât cu alți oameni, dar și un loc de întâlnire cu Dumnezeu.

În a doua zi a călătoriei în Canada, Papa Francisc a prezidat Liturghia de pe cel mai mare stadion din Canada. În cadrul predicii a reflectat asupra persoanelor în vârstă, despre care a spus că trebuie să fie onorate și care servesc drept exemplu pentru Biserică despre cum să transmită credința într-un mod plin de iubire. „Pe lângă faptul că suntem copiii unei istorii care trebuie păstrată, suntem autorii unei istorii care încă trebuie scrisă”, a spus Sfântul Părinte. „Bunicii care ne-au precedat, bătrânii care au avut vise și speranțe pentru noi și au făcut mari sacrificii pentru noi, ne pun o întrebare esențială: ce fel de societate vreți să construiți?”

Stadionul Commonwealth, care găzduiește echipa de fotbal Edmonton Elks, este cea mai mare arenă în aer liber din Canada. Autoritățile locale au estimat o mulțime de 50.000 de persoane la Liturghia din 26 iulie.

În aceeași zi, Suveranul Pontif a participat la un pelerinaj la Lac Ste. Anne, un loc care găzduiește anual mii de pelerini, prezentându-se ca fiind cea mai mare adunare catolică anuală din vestul Canadei. Sfântul Părinte a celebrat, de asemenea, o Liturgie a Cuvântului în acest loc, la care a participat o mulțime de oameni, în majoritate indigeni – conform estimărilor aproximativ 10.000 de persoane.

Sfântul Părinte a vorbit despre importanța transmiterii credinței prin mărturia plină de iubire a bunicilor. „Credința vine rareori din citirea unei cărți, singuri, într-un colț; în schimb, ea se răspândește în cadrul familiilor, transmisă în limbajul mamelor, în accentele dulci lirice ale bunicilor. Îmi încălzește inima să văd atât de mulți bunici și străbunici aici. Vă mulțumesc și aș vrea să le spun tuturor familiilor care au bătrâni acasă: posedați o comoară! Păstrați această sursă de viață în casele voastre: aveți grijă de ea, ca de o moștenire prețioasă care trebuie iubită și prețuită”, a spus el.

În a treia zi a călătoriei sale, Papa Francisc s-a aflat în Quebec City, capitala provinciei Quebec, unde s-a întâlnit cu guvernatorul general, cu prim-ministrul și apoi cu autoritățile civile, cu reprezentanții popoarelor indigene și cu corpul diplomatic. În discursul său, Papa Francisc a cerut iertare pentru răul făcut de catolici indigenilor canadieni. „Îmi exprim rușinea și durerea profundă și, împreună cu episcopii acestei țări, îmi reînnoiesc cererea de iertare pentru răul făcut de atât de mulți creștini popoarelor indigene”, a spus Suveranul Pontif, referindu-se la rolul Bisericii Catolice în administrarea multor școli rezidențiale pentru copii indigeni, coordonată de guvern. Aceste școli rezidențiale, care au funcționat până la sfârșitul anilor 1990, au avut ca scop eliminarea unor aspecte ale culturii, limbii și practicilor religioase ale indigenilor. Foști elevi au descris tratamente necorespunzătoare și chiar abuzuri în cadrul acestor școli.

În a patra zi, Suveranul Pontif a celebrat Sfânta Liturghie la Sanctuarul național al Sfintei Ana de Beaupré și a prezidat Vesperele cu episcopi, preoți, diaconi, persoane consacrate, seminariști și lucrători pastorali, la Catedrala Notre Dame. Sanctuarul, Bazilica Sfânta Ana de Beaupré, este cel mai vechi loc de pelerinaj catolic din America de Nord, prima biserică fiind construită pe acest loc în 1658. La predică, Papa Francisc a precizat: „În confruntarea cu scandalul răului și cu Trupul lui Cristos rănit în trupul fraților și surorilor noastre indigene, și noi am experimentat o profundă consternare; și noi simțim povara eșecului.” Și s-a întrebat: „Permiteți-mi să vă însoțesc, ca Biserică, în reflectarea acestor întrebări care se nasc din inimi pline de durere: De ce s-au întâmplat toate acestea? Cum s-a putut întâmpla acest lucru în comunitatea celor care îl urmează pe Isus? Urmarea lui Isus oferă singurul mijloc de a obține cu adevărat reconcilierea, recuperarea din dezamăgiri și oboseală și vindecarea rănilor din trecut”, a spus papa.

Catedrala-bazilică Notre-Dame de Quebec este o bazilică minoră, fondată și dedicată Fecioarei Maria în 1647 și a fost prima biserică parohială din Canada. Adresându-se unui grup de preoți, episcopi, diaconi, persoane consacrate, seminariști și lucrători pastorali Papa Francisc i-a îndemnat pe cei prezenți să ofere un model de bucurie și fraternitate creștină celor pe care îi slujesc. Între altele a spus: „Biserica din Canada a pornit pe un nou drum, după ce a fost rănită și devastată de răul săvârșit de unii dintre fiii și fiicele sale.” „Mă gândesc în special la abuzurile sexuale asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile, scandaluri care necesită o acțiune fermă și un angajament ireversibil. Împreună cu voi, aș dori încă o dată să cer iertare tuturor victimelor. Durerea și rușinea pe care le simțim trebuie să devină un prilej de convertire: Niciodată din nou!”

În a cincea zi, Papa Francisc a mers în nordul Canadei, la Iqaluit, pentru a se întâlni în particular cu elevii fostelor școli rezidențiale. Înainte de această întâlnire, Suveranul Pontif s-a întreținut cu membrii Companiei lui Isus și cu o delegație a unor indigeni prezenți în Quebec. Tot la Iqaluit, i-a mai întâlnit și pe tineri și pe bătrâni.

Adresându-se delegaților reprezentând nouă națiuni indigene din Canada, Papa Francisc a declarat că se întoarce acasă „foarte îmbogățit” după „pelerinajul penitențial” de o săptămână în Canada, în timpul căruia a cerut public iertare de mai multe ori pentru abuzurile comise în trecut de catolici împotriva indigenilor din această națiune. „Am venit ca un frate, pentru a descoperi la fața locului roadele bune și rele pe care le-au dat membrii familiei catolice locale în decursul anilor. Am venit în spirit de penitență, pentru a-mi exprima durerea sufletească față de răul care v-a fost făcut de nu puțini catolici care au susținut politici opresive și nedrepte în ceea ce vă privește.”

Sursa: catholica.ro.


Actualitatea creştină, nr. 9/2022, Anul XXXIII, p. 28-31.

Show Buttons
Hide Buttons