Pauline Marie Jaricot, „micuța misionară”

În istoria Bisericii, Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Misionare Pontificale pentru Propagarea Credinței (OPPC), este considerată „micuța misionară”, istorie ce o vom cunoaște în rândurile de mai jos.

Pauline s-a născut la data de 22 iulie 1799 la Lyon, fiind ultimul copil din cei șapte ai familiei Jaricot. Încă din timpul copilăriei, Pauline suferea de miopie, dar această suferință nu a împiedicat-o să aibă un început de viață fericit. Aceasta s-a concretizat prin faptul că împreună cu fratele ei mai mare cu doi ani, Philéas, visa să ajungă misionară.

La vârsta de 15 ani suferă o paralizie a picioarelor și o dificultate în vorbire. În urma unei vindecări miraculoase din partea Domnului, datorată rugăciunilor mamei ei, cere să fie însoțită la Bazilica Notre-Dame de Fourvière din Lyon. Aici, micuța se roagă în fața statuii Sfintei Fecioare, cu intenția de a-și dedica total viața slujirii celor săraci și bolnavi. Micuța Pauline avea o viață de rugăciune intensă, primea zilnic Euharistia, mijlocind astfel pentru convertirea păcătoșilor și pentru evanghelizarea lumii. Un lucru admirabil ce trebuie amintit este faptul că a fost membră în cadrul „Asociației Inimile Sacre, a lui Isus și a Mariei”. Datorită acestei apartenențe a înființat asociația numită „Uniunea rugăciunilor în repararea Sfintei Inimi”. Meditațiile ei în fața tabernacolului au inspirat-o să scrie și să publice broșura „Dragoste infinită în Euharistia divină”.

La vârsta de 17 ani, datorită aceluiași frate, Philéas, care se pregătea să plece ca misionar în China, se hotărăște să sprijine activitățile misionarilor, iar în 1817 organizează primele colecte pentru misiuni. În anul 1822 a fondat Asociația de Propagare a Credinței, având caracteristica universalității. Patru ani mai târziu inițiază rugăciunea misionară „Rozariul viu”. Moare la 9 ianuarie 1862, iar în ziua de 25 februarie 1963, Papa Ioan al XXIII-lea o proclamă „Venerabilă”.

În anul 2012 a avut loc un miracol prin intervenția Venerabilei. O fetiță din Franța de 3 ani și jumătate, pe nume Mayline, s-a vindecat miraculos, după ce întreaga comunitate din care făcea parte s-a rugat Venerabilei Pauline pentru ea. Această minune a fost validată de către Biserică în anul 2020. Prin această minune fondatoarea OPPC ne arată că Biserica are, mai mult decât orice, nevoie de credincioșii botezați, de discipoli misionari, întăriți de credința lor și de minunata speranță pe care o au în Dumnezeu.

(Va urma)

Pr. Ștefan Lenghen


Actualitatea creştină, nr. 2/2021, Anul XXXII, p. 26.

Show Buttons
Hide Buttons