În luna decembrie, Arhidieceza Romano-Catolică de București aniversează consacrarea celor doi Păstori ai săi: Înaltpreasfințitul Ioan Robu și Preasfințitul Cornel Damian.

La 1 decembrie 1983, preoţii Arhidiecezei l-au ales pe pr. dr. Ioan Robu, pe atunci Rector al Institutului Teologic din Iaşi, ca Administrator Diecezan; apoi, la 25 octombrie 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop Administrator Apostolic de Bucureşti. La 8 decembrie 1984, Mons. Robu a fost consacrat Episcop, la Roma, de către E.S. Card. Agostino Casaroli, iar în 1990 a fost numit Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Instalarea solemnă în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti a avut loc pe 29 aprilie 1990, în prezenţa Arhiepiscopului Angelo Sodano, delegat al Papei Ioan Paul al II-lea.

ÎPS Ioan Robu este al şaptelea Arhiepiscop de Bucureşti; motoul stemei sale episcopale este Et veritas liberabit vos („Şi adevărul vă va face liberi”).

Așadar, în decembrie 2018 se împlinesc 35 de ani de la alegerea ÎPS Ioan la cârma Arhidiecezei, ca Administrator diecezan.

„Ioan Paul al II-lea, Slujitorul Slujitorilor lui Dumnezeu, iubitului fiu Cornel Damian, acum Vicar general al Arhidiecezei de București și paroh al parohiei Preasfântul Mântuitor, ales Episcop auxiliar al aceluiași Scaun Episcopal și desemnat cu titlul de Episcop de Isiriana, salutare și binecuvântare apostolică. Preocupându-ne cu necontenită grijă de bunul mers al Bisericii din București, voim să împlinim cu bunăvoință cererea Păstorului acestei Biserici – Venerabilul Frate Ioan Robu – care a dorit să-i fie dat un sprijin în munca apostolică, pentru a se putea îngriji mai bine de marea comunitate bisericească încredințată lui. […]”. Cu aceste cuvinte, Papa Ioan Paul al II-lea anunța, la 31 octombrie 2003, numirea unui episcop auxiliar de București.

Pe 8 decembrie 2003, pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București avea loc un moment istoric: era consacrat primul său episcop auxiliar, în persoana Mons. Cornel Damian. Consacrarea a avut loc în Catedrala Sf. Iosif, consacratorul principal fiind ÎPS Ioan Robu, care i-a avut alături pe ÎPS Jean-Claude Périsset, Nunțiul apostolic de atunci în România și Republica Moldova, și pe PS Petru Gherghel, Episcop de Iași.

Deviza episcopală a PS Cornel este In verbo tuo („La cuvântul tău…”, Lc 5,5).

Celor doi Păstori ai Arhidiecezei, cu gând recunoștință le transmitem urarea sinceră: La mulți și rodnici ani de păstorire!


Actualitatea creştină, nr. 12/2018, Anul XXIX, p. 8.

Show Buttons
Hide Buttons