În dimineața zilei de 1 iunie, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în România, Suveranul Pontif a celebrat Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din Europa de Est.
Vremea nefavorabilă a anticipat plecarea Papei din Bucureşti, avionul aterizând nu la Bacău, cum era prevăzut, ci la Târgu Mureş. Pontiful a ajuns cu maşina la Şumuleu Ciuc, unde a fost întâmpinat de PS György Miklós Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia, și de autoritățile locale.
Sfânta Liturghie a început la ora 11.30 și a fost celebrată la altarul din şaua muntelui Şumuleu. Cu ocazia vizitei Papei, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Sf. Fecioare de la Şumuleu, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, a fost scoasă din biserica franciscană şi dusă la altarul unde Papa a prezidat Liturghia. Ca semn al devoțiunii sale față de Sf. Fecioară, Papa a dăruit Sfintei Fecioare de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur.
În ciuda faptului că întreaga zonă se afla sub avertizare cod portocaliu de averse torențiale, zeci de mii de pelerini au participat la Liturghia prezidată de Papa.
În predica sa, Pontiful a vorbit despre pelerinajul de la Șumuleu Ciuc prezentându-l ca pe o „moștenire a Transilvaniei”, ce „aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”, fiind „simbolul dialogului, al unității și al fraternității” și le-a transmis celor prezenți că nu trebuie lăsat „să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea”.
La finalul Liturghiei, PS György Miklós Jakubinyi i-a adresat Papei salutul său: „Mulțumim, Sfinte Părinte, că ați venit să Vă rugați împreună cu noi, să oferiți Sfânta Jertfă a Sfintei Liturghii, să cereți Sfintei Maria Ajutătoare de la Șumuleu Ciuc să ne binecuvânteze, după inscripția de pe crucea votivă: «Dumnezeule! Ține-ne în sfânta credință și în virtuțile strămoșilor!»”
Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini. […] A peregrina este angajarea de a lupta pentru ca aceia care au rămas în urmă ieri să devină protagoniștii de mâine și pentru ca protagoniștii de astăzi să nu fie lăsați în urmă mâine. Pentru a face aceasta, frați și surori, este nevoie de o muncă de artizan, de a țese împreună viitorul. Iată de ce suntem aici: pentru a spune împreună Mamă, învață-ne să construim împreună viitorul!
Actualitatea creştină, nr. 7/2019, Anul XXX, p. 10.