În după-amiaza zilei de 1 iunie, Sfântul Părinte Papa Francisc s-a aflat în mijlocul comunității catolice din Moldova. La Iași, în piaţa din faţa Palatului Culturii, s-a desfășurat o Întâlnire mariană a Papei cu tinerii şi cu familiile.
Și la Iași, ca de altfel în toate locurile unde a ajuns Papa Francisc în România, vizita sa a fost precedată de ploi torențiale. Dar la sosirea Papei, soarele a mângâiat pământul, aducând bucurie în inimile celor peste 100.000 de pelerini veniți să-l vadă pe Sfântul Părinte.
Primul popas a fost la Catedrala Sf. Fecioară Maria, Regină, unde Papa era așteptat de 800 de persoane bolnave sau în vârstă, pe care le-a binecuvântat cu nedisimulată compasiune și iubire.
Apoi, salutând mulțimile entuziaste care-l întâmpinau pe străzile orașului, Papa s-a îndreptat spre Palatului Culturii. Special pentru acest eveniment, în fața Palatului a fost amenajată o scenă, de unde episcopul de Iași a transmis mesajul său Papei. A urmat mărturia unei tinere familii și a unui student. Un moment cu o mare încărcătură emoțională a fost cel al mărturiei familiei Balan: venită dintr-un sat de lângă Iași, o familie catolică cu 28 de membri, din trei generații, a povestit în fața Papei că din cei 11 copii, șapte și-au întemeiat familii, iar patru au ales să-l slujească pe Domnul – doi preoți și două călugărițe. Referindu-se la cei doi soți – Ioan și Elisabeta, Sfântul Părinte a spus: „Este frumos să se vadă cum iubirea prinde rădăcini cu devotament și angajare, muncă și rugăciune. Iubirea a prins rădăcini în voi și a dat multe roade”, iar ca apreciere pentru dăruirea și jertfa lor, le-a sărutat mâinile!
În încheiere, Papa Francisc a rostit discursul său adresat tinerilor și familiilor: „Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari. România este grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta. (…) Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii.”
Toți înflorim când ne simțim iubiți. Pentru că iubirea prinde rădăcini și ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viața celorlalți. Așa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru național, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăție ca a nopții stele” (M. Eminescu, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”). Eminescu era unul mare, a crescut, se simțea matur, dar nu singur: se simțea fratern, și pentru aceasta vrea ca România, ca toți românii să fie fraterni „ca a nopții stele”. Noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povești. (Papa Francisc)
Actualitatea creştină, nr. 7/2019, Anul XXX, p. 11.