31 mai 2019
Între 31 mai și 2 iunie s-a desfășurat vizita Papei Francisc în România.
Desfășurată sub mottoul Să mergem împreună!, vizita a avut un caracter pastoral, dar a îmbrăcat şi valenţe ecumenice.
Prima zi a Papei Francisc în ţara noastră a fost dedicată Bucureştiului. În dimineața zilei de vineri, 31 mai, Aeroportul Otopeni fremăta de bucurie, nerăbdare și emoție. Elevii Colegiului catolic Sf. Iosif, credincioși din mai multe parohii din București, preşedintele statului, ierarhi catolici şi ortodocşi se aflau la aeroport pentru a-l întâmpina pe Papa Francisc. Aeronava Alitalia care-l aducea pe Suveranul Pontif la București a aterizat în jurul orei 11.10.
Papa, întâmpinat într-o atmosferă de autentică iubire și simpatie, i-a salutat cu bucurie pe cei prezenți, a sărutat crucea de la gâtul Înaltpreasfințitului Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a binecuvântat și a strâns mâinile unui adolescent aflat într-un scaun cu rotile.
După ceremonia de primire de pe aeroport, Papa Francisc a pornit spre Palatul Cotroceni, unde s-a desfășurat o ceremonie militară în onoarea sa și a avut loc un schimb de daruri. Printre darurile oferite Papei de șeful statului s-au aflat obiecte tradiționale reprezentative pentru regiunile istorice ale României și CD-uri cu lucrări din creația lui George Enescu. Pontiful i-a oferit președintelui României o medalie ce reprezintă harta României și litera „M”, cu referire la Sfânta Fecioară Maria. Deasupra hărții se regăsesc o coroană și 12 stele, simbol al triumfului și al victoriei. Medalia prezintă un chenar de trandafiri, ce simbolizează România ca „grădină a Maicii Domnului”; în partea de jos este inscripționată cu cifre latine data vizitei apostolice.
La Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a susținut un discurs în care a afirmat, printre altele: „În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni […] Societatea românească rezonează la chemările de solidaritate și responsabilitate ale Sanctității Voastre. Pășim alături de Sanctitatea Voastră cu încredere pe această punte, pentru a clădi o lume a păcii și a împlinirii umane, o grădină a Maicii Domnului pentru toți, spre care trebuie «Să mergem împreună!».”
În cadrul întâlnirii cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și corpul diplomatic, Papa Francisc a rostit primul său discurs în România, în care și-a exprimat mulțumirea și bucuria de a se afla în țara noastră, a făcut referire la ultimii treizeci de ani de când România „s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasă și o izola de celelalte țări europene”, le-a transmis politicienilor că este nevoie „să se intensifice colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale…” și a făcut referire la fenomenul migrației care afectează numeroase persoane din țara noastră: „Aduc un omagiu jertfelor fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul de valori și prin munca lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie.”
Următorul punct din programul primei zile a vizitei în România a fost întâlnirea privată dintre Sfântul Părinte și Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhiei, și întâlnirea Papei cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Ambii ierarhi au transmis mesaje de speranță, de unitate și de susținere a familiei. Patriarhul Daniel a spus: „[…] predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm şi să promovăm familia creştină tradiţională formată din bărbat, femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrânește rapid.”
La rândul său, Papa Francisc a afirmat: „Amintirea paşilor făcuţi împreună ne încurajează să mergem spre viitor, având conştiinţa diferenţelor, dar mai ales regăsind mulţumirea atmosferei de familie, memoria comuniunii.” El a îndemnat „Să nu cedăm culturii urii, materialistă și individualistă, care îi izolează pe cei săraci”, a vorbit și despre schimbările din societatea actuală și a transmis un mesaj de susţinere a familiei.
De la Palatul Patriarhiei, Pontiful s-a îndreptat spre Catedrala Mântuirii Neamului. Aici a fost întâmpinat cu pâine și sare și a salutat, în limba română, cu salutul pascal Cristos a înviat!.
În mesajul său, Patriarhul Daniel i-a mulţumit Papei Francisc pentru sprijinul pe care-l oferă credincioşilor ortodocşi români din Italia şi din alte ţări, unde „Biserica Romano-catolică a pus la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti 426 lăcaşuri de cult, 306 în Italia şi 120 în alte ţări din Europa Occidentală”. Apoi, ierarhul ortodox i-a oferit Suveranuului Pontif o icoană în mozaic, reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi al Catedralei Naţionale.
A urmat mesajul Sfântului Părinte, în care acesta a prezentat o profundă meditație-îndemn plecând de la rugăciunea Tatăl Nostru, subliniind că „Astăzi, stând alături, dorim să înălțăm împreună, din inima țării, rugăciunea comună Tatăl Nostru. Ea sintetizează identitatea noastră de fii și, în special, de frați care se roagă unul lângă celălalt”. Apoi a rostit rugăciunea în limba latină, urmată de varianta în limba română rostită împreună de toate persoanele aflate în Catedrală: autoritățile statului, reprezentanți ai celor două Biserici, numeroși credincioși de ambele confesiuni.
La ora 18.15, în Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif începea sfânta și dumnezeiasca Liturghie prezidată de Suveranul Pontif, la care au participat mii de credincioși prezenți în Catedrală sau în Piața George Enescu.
La Liturghia din Catedrala Sfântul Iosif au fost prezenți președintele statului, premierul, șefii celor două camere ale Parlamentului, alte oficialități și invitați, numeroși credincioși. Celebrarea a fost simplă, dar în același timp măreață, prin încărcătura spirituală și emoțională pe care o avea evenimentul. Fiind sărbătoarea vizitei Sfintei Fecioare la Elisabeta, în omilia sa, Papa a oferit-o ca model pe Maria, care „merge, întâlneşte şi se bucură pentru că a purtat ceva mai mare decât ea însăşi, a fost purtătoarea unei binecuvântări. Asemenea ei, nici noi să nu ne temem să fim purtătorii binecuvântării de care România are nevoie. Voi să fiţi promotorii culturii întâlnirii care să dezmintă indiferenţa şi diviziunea şi să permită acestui pământ să cânte cu tărie milostivirile Domnului.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, i-a adresat Papei Francisc un cuvânt de salut. Apoi, ieşind din biserică în procesiune, Papa a binecuvântat copiii şi a salutat credincioşii din Catedrală. După încheierea celebrării liturgice, Papa s-a îndreptat cu papamobilul spre Piața George Enescu pentru a saluta miile de români veniți să participe la Liturghie.
Cuvintele sunt neputincioase atunci când trebuie să descrie trăirile din seara zilei de 31 mai. Toată ziua Bucureștiul fusese amenințat de nori. Nu a plouat până spre sfârșitul Liturghiei, dar nici Papa și nici miile de persoane care așteptau să-l vadă nu s-au speriat de ploaia care devenise torențială. Stropii de ploaie erau mari și reci, dar bucuria de a-l vedea și de a-l simți pe Papa atât de aproape era prea mare pentru a se mai ține cont de neplăcerile cauzate de vreme. Mulțimea a fost răsplătită cu binecuvântarea Papei și cu zâmbetul său care arăta bucuria de a fi printre oameni, de a sta printre ei. I-a îmbrățișat pe toți cu zâmbet părintesc și sincer, dorind parcă să le mulțumească pentru că au înfruntat ploaia pentru a-l întâlni.
În seara aceleiaşi zile, după celebrarea euharistică de la Catedrala Sfântul Iosif, la Nunţiatura apostolică, acolo unde a fost cazat, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu comunitatea iezuiților din țară. Așa cum se întâmplă adesea în timpul călătoriilor apostolice, pentru aproximativ o oră s-a întreţinut cu confrații iezuiți ce activează în România: 22 în total, dintre care 14 români. „Puneți întrebări: mingea la mijloc!”. Cu acest îndemn din lumea sportului a început colocviul Papei Francisc cu iezuiții din România, care i-au adresat mai multe întrebări. Unul dintre preoții prezenți, paroh într-o comunitate din nordul României, i-a mărturisit Pontifului că „ceea ce îl doare cel mai mult este indiferența”. Papa a subliniat că „indiferența este una din marile ispite ale timpurilor noastre, forma cea mai modernă de păgânism”. „Pe mine mă îngrijorează cultura indiferenței rele, acolo unde totul este calm, plat, unde nu se reacționează la istorie, când unul nu mai râde și nu mai plânge. O comunitate care nu știe să râdă și nu știe să plângă nu are orizonturi. Este închisă între zidurile indiferenței”, a conchis Papa reflecția sa referitoare la acest subiect.
Întâlnirea cu confraţii iezuiţi a marcat încheierea programului maraton al Papei Francisc la Bucureşti. Pe toate traseele pe care le-a parcurs, Suveranul Pontif a fost salutat cu bucurie și simpatie de miile de bucureșteni, mânați de dorința de a-l saluta pe Urmașul lui Petru sau, pur și simplu, de a-l vedea pe Papa de la Roma.
Cele trei zile de har și de mare bucurie au trecut. Au fost zile unice, momente extraordinare. Papa Francisc s-a întors la Vatican impresionat de frumusețea oamenilor și a locurilor din țara noastră, de primirea plină de sinceră iubire și bucurie. Vizita Papei Francisc în România a intrat în istorie. Rămâne să vedem ce ne-a rămas nouă după această vizită, dincolo de emoția momentului. Suntem dispuși să concretizăm îndemnurile adresate prin discursurile pe care le-a rostit în țara noastră?
De fiecare dată când pronunțăm Tatăl nostru subliniem că, fără să spunem al nostru, nu poate exista cuvântul Tată. Uniți în rugăciunea lui Isus, ne unim și în experiența sa de unire și de mijlocire care ne face să spunem: Tatăl meu și Tatăl vostru, Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru (cf. In 20,17). Prin aceasta ne invită ca „al meu” să se transforme în „al nostru” și „al nostru” să devină rugăciune. Tată, ajută-ne să luăm în serios viața fratelui, să ne însușim istoria sa. Ajută-ne, Tată, să nu ne judecăm fratele din cauza acțiunilor și limitelor sale, ci să-l acceptăm, înainte de toate, ca fiu al tău. Ajută-ne să învingem ispita de a ne simți fii mai mari care, pentru că se află într-o poziție privilegiată, uită că celălalt este un dar (cf. Lc 15,25-32).
La Sfânta Liturghie din Catedrala Sfântul Iosif, Sfântul Părinte Papa Francisc a stat pe un scaun papal special realizat pentru această ocazie de designerul Mihai Grama și produs în România de Mobila Dalin. Împreună cu scaunul papal au fost realizate și scaunele suitei papale.
„Pentru scaunul papal, la fel ca pentru restul mobilierului folosit pentru suita papală am inserat elemente decorative în stil romanic, împreună cu elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei.Modelul tapițeriei imită un element decorativ din pictura altarului Catedralei Sf. Iosif din București, un simbol care a intrat în conștiința oamenilor și s-a perpetuat de-a lungul anilor. Este vorba de un pattern centrat pe simbolul crucii, un decor simplu, dar caracteristic acestui lăcaș de cult. De asemenea, în designul scaunului papal și al băncilor din prezbiteriu a fost introdus stilul neogotic al Catedralei prin arcul frânt reprezentat în arcadele dintre nave și în ferestre. Cercul central, rozeta cu cruce din partea superioară a scaunului papal, redă modelul unor vitralii din catedrală și amintește de legătura pe care o au acestea cu cerul, deschiderea către cer.” (Mihai Grama)
Pentru organizarea și desfășurarea vizitei Papei Francisc la Catedrala Sf. Iosif din București au fost implicați 450 de voluntari în diferite sectoare de activitate: înscrierea pelerinilor, distribuirea biletelor în Capitală, pregătirea săculețelor pentru pelerini, pregătirea veșmintelor liturgice, asistarea pelerinilor, logistică, animare liturgică, asigurarea ordinii în Catedrală, asistarea pelerinilor în vârstă și bolnavi, însoțirea preoților la distribuirea Sfintei Împărtășanii, amenajarea și igienizarea zonelor de pelerinaj, serviciu foto-video, departamentul de presă (presă scrisă, papalabucuresti.ro, Facebook), Librăria Sf. Iosif etc.
Actualitatea creştină, nr. 7/2019, Anul XXX, p. 6-9.