de Ioan – Ștefan DUMITRAȘ

 

dosar AC 092015Cea de-a zecea călătorie apostolică a Papei Francisc în afara Italiei – primul Sfânt Părinte născut pe continentul american – va avea loc în intervalul 19–28 septembrie 2015. În această perioadă, Suveranul Pontif va vizita Cuba (19–23 septembrie) şi Statele Unite ale Americii (23–28 septembrie).

Printre cele mai importante puncte din programul oficial al vizitei figurează întâlnirea de la Casa Albă, în Washington, cu Barak Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Tot în capitala ţării este prevăzută o întâlnire cu episcopii catolici americani, la Catedrala St. Matthew, dar şi o celebrare a Sfintei Liturghii şi canonizarea „apostolului imigranţilor”, Junipero Serra, la Sanctuarul Naţional al Neprihănitei Zămisliri. Vizita apostolică va continua cu discursul Sfântului Părinte în faţa Congresului Statelor Unite, Papa Francisc fiind primul Pontif care vizitează această instituţie.

Deplasarea la New York în ziua de 24 septembrie evidenţiază alte activităţi din cadrul vizitei apostolice. Papa Francisc va fi prezent în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde va ţine un discurs şi se va întâlni cu membrii Organizaţiei. Sfântul Părinte va fi prezent şi la Memorialul Ground Zero, situat în zona New World Trade Center, unde va avea loc o întâlnire interreligioasă, locaţie în care până la atentatul din 11 septembrie 2001 se aflau Turnurile Gemene.

Ultimul oraş care va fi vizitat de către Suveranul Pontif în Statele Unite ale Americii este Philadelphia. Aici Sfântul Părinte va participa la cea de-a opta Întâlnire Mondială a Familiilor. Locaţia aleasă de organizatori pentru această ediţie este Independence National Historical Park.

Lista Suveranilor Pontifi care au intreprins vizite apostolice în Statele Unite ale Americii se extinde odată cu vizita Papei Francisc din perioada 23-28 septembrie 2015. Prima vizită apostolică oficială în America a unui Suveran Pontif este cea a Papei Paul al VI-lea, din 4 octombrie 1965. Lista este continuată de către Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Statele Unite ale Americii de şapte ori de-a lungul pontificatului său, în anii 1979, 1981, 1984, 1987, 1993, 1995 și 1999. Papa Benedict al XVI-lea este ultimul Sfânt Părinte care a fost prezent în New York şi Washington, în călătoria apostolică din perioada 15–21 aprilie 2008.

 

[Articol apărut în Actualitatea Creştină, Anul XXVI, nr. 09/2015, p. 14]

Show Buttons
Hide Buttons