Pope Francis waves to the faithful as he arrives for a Papal mass in Kenya’s capital Nairobi, November 26, 2015. REUTERS/Thomas Mukoya

MINISTER ȘI MISTER

Papa și vocația misionară a Bisericii

„În data de 5 octombrie voi convoca un Consistoriu pentru numirea a zece noi cardinali. Proveniența lor exprimă vocația misionară a Bisericii care continuă să anunțe iubirea milostivă a lui Dumnezeu tuturor oamenilor de pe pământ. Iată numele noilor cardinali…”

(Cuvintele Papei Francisc după rugăciunea „Angelus”, duminică, 1 septembrie 2019)

După ce am meditat asupra slujirii de Pontif a urmașului Sfântului Petru, vom observa dimensiunea misionară a acestei slujiri. Vocația misionară a Bisericii este parte a ministerului Papei.

Recent, Papa Francisc a anunțat că va crea noi cardinali pentru Biserica Catolică. Misiunea acestora este de a-l ajuta pe Sfântul Părinte „în slujirea de Episcop al Romei pentru binele întregului popor al lui Dumnezeu”. Este de asemenea cunoscut faptul că tocmai cardinalii (cei sub 80 de ani) sunt cei care îl aleg pe Papa, atunci când Scaunul lui Petru este vacant, de obicei din rândurile lor, astfel că Duhul Sfânt poate alege dintr-o varietate mare de candidați. Dar ceea ce dorim să subliniem aici este modul în care este motivată alegerea cardinalilor.

„Vocația misionară a Bisericii” determină alegerea cardinalilor. Sfântul Petru a fost un misionar care a proclamat Vestea cea Bună în mijlocul altor popoare decât cel din care provenea. Toți misionarii, începând de la Sf. Paul, au dorit mereu ca „predica lor să nu fie în van” și au căutat să fie în comuniune cu Petru și urmașii acestora. Deseori Episcopul Romei era cel care trimitea misionari în acele locuri unde afla că este nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu: exemplu ne sunt faimoșii frați Sfinți Ciril și Metodiu, evanghelizatorii popoarelor Slave, sau ucenicii Sfântului Ignațiu de Loyola, și nu numai. Așadar, când vorbim despre misiunea Bisericii, vorbim despre o preocupare constantă a Papei de la Roma, ca parte integrantă a ministerului său. La acestea iată că se adaugă și alegerea cardinalilor din toate popoarele de sub cer.

La această vocație misionară, Sfântul Părinte dorește să unească pe toți fiii Bisericii. O face dând exemplu prin călătoriile sale, peste tot în lume, mai ales acolo unde este nevoie și unde duce mesajul de milostivire al lui Dumnezeu. De asemenea, prin propunerea intențiilor de rugăciune misionară în fiecare lună, cu care animă spiritul misionar al celor care poate nu pot să îmbrățișeze o viață de misionar. Iar exemplul acestei Luni Misionare Extraordinare (octombrie 2019), propuse pe Papa Francisc pentru întreaga Biserică, este o altă modalitate prin care spiritul de botezați este chemat la maturizare pentru a deveni trimiși acolo unde Dumnezeu cheamă și prin vocea Papei.

(Va urma)


Actualitatea creştină, nr. 10/2019, Anul XXX, p. 11.

Show Buttons
Hide Buttons