Pe 8 august, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sfântul Iosif din București, ÎPS Aurel Percă a primit paliul. Acesta a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie în Bazilica Sfântul Petru din Vatican și i-a fost impus de către Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, la începutul Sfintei Liturghii.

 Cu ocazia impunerii paliului la începutul slujirii sale petrine, Papa emerit Benedict al XVI-lea a vorbit astfel despre semnificația acestui ornament liturgic: „Acest semn foarte vechi, pe care Episcopii Romei îl poartă de la sfârșitul secolului al IV-lea, poate fi considerat drept imaginea jugului lui Cristos, pe care Episcopul acestui oraș, Slujitorul Slujitorilor lui Dumnezeu, îl ia pe umerii săi. În realitate, simbolismul paliului este și mai concret: lâna mielului reprezintă oița pierdută sau cea care este bolnavă și cea care este slabă, pe care păstorul o pune pe umerii săi și pe care o conduce la izvoarele vieții. Paliul exprimă faptul că suntem purtați de către Cristos. Dar, în același timp, Cristos ne invită să ne purtăm unii pe alții. Astfel, paliul devine simbolul misiunii păstorului.”

Paliul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie, conform tradiţiei, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Bazilica Sf. Petru din Vatican. Conform noilor reglementări în ce privește conferirea paliului, stabilite în 2015, Papa nu le mai impune paliul noilor arhiepiscopi mitropoliți, ci îl încredințează acestora la sfârșitul Liturghiei din sărbătoarea Sfinților Petru și Paul. Ca și alți arhiepiscopi mitropoliți, din cauza restricțiilor de călătorie pe timp de pandemie, ÎPS Aurel Percă nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi paliul din mâinile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia.

Actualmente, paliul are forma unei fâșii de stofă, lată de cca 5 cm, țesută din lână de culoare albă în formă de colan, așa încât să poată fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagră, ca și cele șase cruci brodate cu fir de mătase. Conform unei vechi tradiții, doi dintre mieii din a căror lână sunt confecționate paliile sunt binecuvântați de Papa în sărbătoarea Sfintei martire Agneza (21 ianuarie). Acești miei sunt oferiți de călugării trapiști de la Abația Tre Fontane din Roma și crescuți apoi de surorile benedictine ale Sfintei Cecilia, din Trastevere (Roma). Surorile benedictine încep pregătirea paliilor imediat după tunderea mieilor, în primăvară, ţesătura fiind realizată pe un război de țesut. Paliile pentru noii mitropoliți sunt apoi predate pe 24 iunie Oficiului pentru celebrările liturgice pontificale de la Vatican și sunt așezate în fața mormântului Sfântului Petru din Bazilica Sf. Petru din Roma, unde rămân până la Liturghia din 29 iunie, când sunt binecuvântate de Papa şi distribuite apoi episcopilor care au fost numiţi mitropoliţi în ultimul an calendaristic.

La celebrarea din Catedrala Sfântul Iosif din 8 august, ocazionată de impunerea paliului Înalt Preasfinției Sale Aurel Percă, au luat parte numeroși preoți și credincioși din Arhidieceza Romano-Catolică de București, episcopii diecezelor sufragane, alți episcopi și preoți invitați, reprezentanți ai autorităților civile și ai altor Biserici și culte religioase din România.

În omilia pe care a pronunțat-o cu această ocazie, ÎPS Aurel Percă a vorbit mai întâi despre semnificația actului de impunere a paliului, „care ar putea fi considerat un act formal de conferire a unui însemn, dar în realitate semnifică ceva mai mult. Paliul nu este asemenea unui grad pus pe uniformă asemenea unui grad militar; nu este un titlu onorific. Paliul este un simbol care ne amintește că Biserica este adunată de Bunul Păstor şi în numele Bunului Păstor, Cristos, Răstignitul Înviat, care şi-a dat viața pentru noi”. Mai departe, a prezentat paliul, despre care a spus că este „un ornat liturgic care se poartă deasupra hainei liturgice obișnuite şi este rezervat, în Biserica de rit latin, Suveranului Pontif şi Arhiepiscopilor Mitropoliți. Țesut din lână albă, cu o fâșie de culoare neagră care coboară pe spate, împodobit cu șase cruci din mătase neagră (care amintesc de rănile Mântuitorului pe Cruce)  şi prins de ornatul obișnuit al celebratului cu trei agrafe prevăzute cu pietre prețioase (de asemenea cu referință la cele trei cuie cu care a fost răstignit Cristos), apare ca o fâșie de circa 5 cm lățime, aşezat în jurul gâtului, iar dacă îl privim din spate, ne desenează litera Y”.

Vorbind despre semnificația paliului, Înalt Preasfinția Sa a precizat că, potrivit unor interpretări, „acesta reprezintă – prin forma sa şi prin materialul din care este confecţionat – mielul purtat pe umeri, ca simbol al episcopului în calitate de Bun Păstor, şi în acelaşi timp reprezintă Mielul – Cristos – răstignit pentru mântuirea omenirii păcătoase”. De asemenea, a mai spus că „aceasta ar fi explicația pentru folosirea lânii mieilor, care sunt binecuvântați în ziua de 21 ianuarie, sărbătoarea Sfintei Agneza, şi a celor șase cruci decorative străpunse de trei ace având în vârf pietre prețioase, care ar reprezenta cele trei cuie ale Crucii lui Cristos”. „Paliul devine apoi şi simbolul unei legături speciale cu Suveranul Pontif şi exprimă în afară de aceasta puterea pe care, în comuniune cu Biserica Romei, Mitropolitul o dobândește de drept în propria jurisdicție.”.

Mai departe, a explicat ce înseamnă misiunea de Arhiepiscop Mitropolit, și anume de a fi „ca şi Isus Cristos, un Bun Păstor, capabil să se îngrijească de Biserica sa particulară (Arhidieceza) şi de a duce pe umeri oițele sale, o povară care numai în urmarea lui Cristos devine un jug plăcut şi dulce”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, au transmis mesaje Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, din partea lui Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, şi Victor Opaschi, ministru secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din Guvernul României.

(sursa: www.angelus.com.ro)

Potrivit codului de drept canonic, can. 437, Mitropolitul este obligat să ceară de la Pontiful Roman, personal sau printr-un procurant, paliul, care este semnul puterii cu care Mitropolitul, în comuniune cu Biserica Romană, este investit de drept în provincia sa.

Mitropolitul poate să poarte paliul, conform legilor liturgice, în orice biserică din provincia sa ecleziastică, nu însă în afara ei, nici chiar cu consimțământul episcopului diecezan.

De asemenea, Codul de drept canonic mai prevede: „Dacă [Mitropolitul] este transferat într-un alt scaun mitropolitan, Mitropolitul are nevoie de un nou paliu.”

 „Astăzi sunt binecuvântate paliile, care sunt conferite decanului Colegiului Cardinalilor și Arhiepiscopilor Mitropoliți numiți în cursul acestui an. Paliul amintește unitatea între oi și Păstor care, asemenea lui Isus, pune oița pe umerii săi pentru a nu se mai despărți niciodată de ea”. (Omilia Papei Francisc cu ocazia Liturghiei și a binecuvântării paliilor noilor Arhiepiscopi Mitropoliți în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, 29 iunie 2020)


Actualitatea creştină, nr. 9/2020, Anul XXXI, p. 8-9.

Show Buttons
Hide Buttons