„Justificaţi prin credinţă, avem pace de la Dumnezeu prin Domnul nostru Isus Cristos,  prin care am obţinut, în credinţă, posibilitatea de a ajunge la acest har în care ne aflăm şi ne lăudăm în speranţa gloriei lui Dumnezeu” (Rom 5,1-2).

Timpul Pascal reprezintă un timp de bucurie și recunoștință față de Dumnezeu. Moartea lui Isus pe cruce și învierea Sa glorioasă este momentul în care Răscumpărătorul împlineşte opera răscumpărării. „Cristos Isus, care pentru noi a fost făcut de Dumnezeu înţelepciunea, dreptatea, sfinţenia şi mântuirea” (1Cor 1,30), pentru noi! Doar primind acestea vom descoperi adevărata pace.

 Pacea vine, e adevărat, din crucea lui Cristos, dar nu se naşte din ea (Raniero Cantalamessa, predică în prima duminică din Advent 2014). Vine de mai departe. Pe cruce Isus a distrus zidul păcatului şi al duşmăniei care împiedica pacea lui Dumnezeu să ajungă la om. Izvorul ultim al păcii este Treimea. „O, Treime fericită, ocean de pace!”, exclamă liturgia într-un imn al său. Așadar pacea se naște în sânul unei comuniuni: Preasfânta Treime.

„Responsabililor statelor le spunem: să lucrăm împreună la o nouă arhitectură a păcii. Să ne unim forţele pentru viaţă, sănătate, educaţie, pace. A venit momentul de a utiliza resursele folosite pentru a produce arme tot mai distructive, făcătoare de moarte, pentru a alege viaţa, a îngriji omenirea şi casa noastră comună. Să nu pierdem timp” (Apel pentru pace semnat de participanții la întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace, 20 octombrie 2020) .

În aceste zile de har și lumină să ne amintim de un alt moment, ce a dorit să readucă în atenție „munca în echipă” de realizare a păcii. La data de 20 octombrie 2020, în Piazza del Campidoglio, din Roma, organizată de aceeași  Comunitate a Sfântului Egidiu, a avut loc o  ceremonie publică. Numele acestui eveniment este cât se poate de sugestiv: „Nimeni nu se salvează singur – pace și fraternitate”.

 În spiritul fratern al întâlnirilor de la Assisi au participat la acest moment de rugăciune în lupta pentru pace: Papa Francisc, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, diverși lideri ai religiilor și președintele italian Sergio Mattarella. Manifestarea a fost restricționată în ceea ce privește numărul de participanți, fiind organizată în așa fel încât să se reducă la minimum riscul infectării cu noul coronavirus. Cu toate acestea, momente de rugăciune au fost organizate conform diferitelor tradiții religioase în mai multe locații în același timp – creștinii s-au rugat în basilica Aracoeli, evreii în sinagoga din Roma, musulmanii, budiștii și alte religii orientale s-au rugat în locații puse la dispoziție de Muzeele Capitoline. Adevărată pace și fraternitate.

Pacea vine, e adevărat, din crucea lui Cristos, dar nu se naşte din ea (Raniero Cantalamessa, predică în prima duminică din Advent 2014). Vine de mai departe. Pe cruce Isus a distrus zidul păcatului şi al duşmăniei care împiedica pacea lui Dumnezeu să ajungă la om.

Pr. Daniel Gheorghiță Benchea


Actualitatea creştină, nr. 5/2022, Anul XXXIII, p. 16.

Show Buttons
Hide Buttons