O bucurie foarte mare (Mt 2,10)

E mai și gândul mă poartă să povestesc în această primăvară despre Copilăria Misionară Pontificală (CMP). Cu atât mai mult cu cât această operă este dedicată tuturor copiilor care sunt dornici să dezvolte spiritul misionar în lume prin exemplu, rugăciune și fapte bune.

La mijlocul secolului al XIX-lea, episcopul francez Charles de Forbin-Janson (1785-1844) a fost profund marcat de faptul că în China au murit mulți copii fără a fi botezați. Regretând că nu a putut să plece personal ca misionar, acesta a cerut sfatul Paulinei-Marie Jaricot – micuța misionară. Ca urmare a acestui fapt, Episcopul Charles de Forbin-Janson s-a gândit să-i implice pe copiii din Franța la cooperare prin rugăciune și ajutor material, cu scopul de a-i ajuta pe copiii din China. „Un «Bucură-te, Marie» în fiecare zi și un bănuț pe lună” a fost angajamentul fiecărui copil implicat.

Această inițiativă a prins viață în ziua de 19 mai 1843, astfel fiind aruncată sămânța din care avea să se nască mai târziu Copilăria Misionară. Câțiva ani mai târziu se va crea motoul „Copiii sprijină copiii”, care sintetizează intuiția fondatorului și carisma operei. La 4 decembrie 1950, Papa Pius al XII-lea a instituit Ziua Mondială a Copilăriei Misionare, propunând ziua de Bobotează, dar în același timp dând libertatea fiecărei țări de a se adapta la nevoile locale. Astăzi CMP s-a extins în mai mult de 150 de țări.

Opera desfăşoară un serviciu în favoarea tuturor diecezelor, având următoarele obiective: să ajute educatorii, vocațiile și animatorii. Educatorii să anime şi să dezvolte progresiv o conştiinţă misionară universală tuturor celor implicați, scopul fiind o comuniune spirituală şi un schimb material între ei și Biserică. Cel de-al doilea scop, cel al vocațiilor, este să contribuie la promovarea şi dezvoltarea acestora. În ceea ce privește animatorii, rolul acestora este să-i însoţească pe copii în drumul lor spre o conştiinţă misionară matură, acest fapt având ca rezultat formarea copiilor pentru noile misiuni ale vieții alături de Biserică.

Sunt așteptați în marea familie a Operei Misionare Pontificale, a Sfintei Copilării, toți cei cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani, dar și cei care au în suflet un spirit misionar, care se roagă în fiecare zi rugăciunea mariană, „Bucură-te, Marie”, și care dăruiesc un mic ajutor material copiilor sărmani.

(Va urma)

Pr. Ștefan Lenghen


Actualitatea creştină, nr. 5/2021, Anul XXXII, p. 26.

Show Buttons
Hide Buttons