„Misiunea reînnoiește Biserica, revigorează credința și identitatea creștină, dă un nou entuziasm și noi motivații. Credinţa se întăreşte dăruind-o!”
(Ioan Paul al II-lea, Enciclica Redemptoris missio, nr. 2)
În mod tradițional, luna octombrie este dedicată Sfântului Rozariu, o rugăciune contemplativă simplă prin care, călăuziți de Maica cerească a Domnului, ne fixăm privirea asupra chipului Răscumpărătorului, pentru a ne configura la misterele sale de bucurie, lumină, durere și slavă.
În fiecare an, Biserica îi invită pe toți credincioșii la o „lună a misiunilor”, care este tocmai luna octombrie. Această invitație este menită să ne reamintească în fiecare an că Biserica este misionară prin natura sa. Pentru mulți, tema misiunii pare să aparțină trecutului. Sună greșit și demodat într-o epocă modernă caracterizată de o mare conștientizare a libertății și a ateismului.
Dar „luna misiunilor” ne amintește că suntem invitați să ne intensificăm rugăciunea pentru misiunea de evanghelizare a Bisericii și pentru celebrarea Euharistiei.
„Luna misiunilor” este o ocazie deosebită pentru Biserică de a sublinia importanța angajamentului misionar din partea tuturor celor botezați, precum și diferitele inițiative de evanghelizare asociate cu acesta. Duminica Mondială a Misiunilor, instituită de Papa Pius al XI-lea în 1926, este punctul culminant al lunii. Celebrată în penultima duminică din octombrie (anul acesta va fi pe 20 octombrie), este o zi specială de rugăciune și de strângere de fonduri pentru diferitele inițiative susținute de Dicasterul pentru Evanghelizare.
În plus, în luna octombrie va avea loc și a doua sesiune a Adunării generale a episcopilor despre sinodalitate, care va avea o dezbatere despre „Cum poate fi Biserica sinodală în misiune?”.
Sunt „misiunile” de domeniul trecutului?
Unii oameni par să creadă că da. Cu toate acestea, Papa Francisc ne reamintește că, „în virtutea Botezului primit, fiecare membru al Poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar (cf. Mt 28,19). Fiecare botezat, indiferent de funcția sa în Biserică și de gradul de instruire în credința sa, este subiect activ al evanghelizării (…) Fiecare creștin este misionar în măsura în care a întâlnit iubirea lui Dumnezeu în Cristos Isus; nu mai spunem că suntem „ucenici” și „misionari”, ci că suntem întotdeauna „discipoli-misionari” (Evangelii gaudium, nr.120).
Așadar, cine este „misionarul”? Un creștin îndrăzneț, neapărat alb, însărcinat să ducă Evanghelia în teritorii în care creștinismul nu a pătruns încă? Astăzi, evanghelizarea trebuie să aibă loc și în teritoriile deja încreștinate. Misionarii din aceste ținuturi îndepărtate sunt cei care vin să insufle viață nouă unei credințe care uneori s-a ofilit prin instituționalizare. Dar există încă nevoie în fostele ținuturi de misiune.
Mulți oameni aud despre misiuni și se gândesc imediat la un creștin devotat care a abandonat civilizația pentru a merge în locuri îndepărtate pentru a duce Cuvântul lui Dumnezeu păgânilor sau credincioșilor din alte religii. Deși este adevărat, această înțelegere provoacă dezinteres și omisiune în ceea ce privește lucrarea misionară a Bisericii, care este aceea de a răspândi Evanghelia și pentru extinderea Bisericii.
Desigur, nu toată lumea ar trebui sau ar putea să plece în alte regiuni și țări cu această misiune divină, dar toți creștinii pot și ar trebui să aibă diferite grade de participare și colaborare în această lucrare a lui Dumnezeu, care sunt misiunile.
În Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor din anul 2022, Papa Francisc spunea:
„Iubiți frați și surori, eu continui să visez la întreaga Biserică în întregime misionară și la o nouă perioadă a acțiunii misionare a comunităților creștine… Da, de-am fi noi toți în Biserică ceea ce suntem în virtutea botezului: profeți, martori, misionari ai Domnului! Cu forța Duhului Sfânt și până la marginile pământului.”
În mesajul său pentru cea de-a 98-a Zi Mondială a Misiunilor, care va fi celebrată pe 20 octombrie, Papa Francisc subliniază că „drama Bisericii” este că Isus „continuă să bată la ușă, dar din interior, pentru ca noi să-l lăsăm să iasă!”
Inspirându-se dintr-un verset din Evanghelia după Matei („Mergeți și invitați pe toți la ospăț”), succesorul lui Petru explică faptul că „misiunea este o ieșire neobosită către întreaga omenire, fără a exclude pe nimeni, «pentru a-i invita la întâlnirea și comuniunea cu Dumnezeu»”.
„Într-o lume sfâșiată de diviziuni și conflicte, Evanghelia lui Cristos este vocea dulce și puternică care îi cheamă pe oameni să se întâlnească, să se recunoască reciproc ca frați și surori și să se bucure de armonia dintre diversități”, spune Papa în mesaj.
Invitația lui Isus este la fel de actuală astăzi ca și ieri: „Fiecare creștin”, subliniază Suveranul Pontif, „este chemat să participe la această misiune universală cu propria sa mărturie evanghelică în orice mediu, astfel încât întreaga Biserică să poată ieși continuu cu Domnul și Stăpânul ei la răscrucile lumii de astăzi.”
„Adesea – observă Sfântul Părinte – ajungem să fim o Biserică care nu-l lasă pe Domnul să iasă, care îl păstrează ca pe «lucrul ei», în timp ce Domnul a venit pentru «misiune» și vrea ca noi să fim misionari.”
De aici și invitația adresată tuturor celor botezați de a redescoperi impulsul și zelul misionar al primilor creștini, care au simțit „urgența de a vesti Evanghelia”. Vestirea este universală, îi privește pe „toți oamenii de orice condiție socială sau chiar morală”.
A fi misionari în realitatea noastră de astăzi înseamnă a merge la răscrucile lumii de azi, disponibili pentru a întâlni tot felul de oameni și cele mai variate situații de viață, pentru a aduce un cuvânt de primire, solidaritate și speranță; iar „discipolii-misionari fac acest lucru cu bucurie, mărinimie, bunăvoință, rod al Duhului Sfânt în ei (cf. Gal 5,22); fără forțare, constrângere, prozelitism; întotdeauna cu apropiere, compasiune și tandrețe, reflectând modul de a fi și de a acționa al lui Dumnezeu”.
Luna misionară din acest an vine în ajunul Jubileului ordinar din 2025, care va avea ca temă speranța. Și deja acest octombrie misionar poate fi trăit ca un preludiu: „rugăciunea zilnică și în special Euharistia ne fac pelerini-misionari ai speranței, pe drumul nostru spre viața fără sfârșit în Dumnezeu, spre banchetul nupțial pregătit de Dumnezeu pentru toți copiii săi”.
Invit pe toți cititorii revistei Actualitatea creștină să trăiască luna octombrie cu adevărat spirit misionar, care să însuflețească parohiile noastre, catehezele noastre, locurile noastre de întâlnire cu Dumnezeu, familiile noastre, școlile și locurile de muncă.
Cu binecuvântarea noastră arhierească,
† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Editorial – Actualitatea creştină, nr. 10/2024, Anul XXXV, p. 3-4.