Dumnezeu ne oferă în această lună iunie, prin Sfânta noastră Mamă Biserică, o frumoasă serie de celebrări cu o semnificație profundă, capabile să dea spiritualității noastre o hrană consistentă.
În afară de două solemnități fixe – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Apostoli Petru și Paul – vom celebra consecutiv Rusaliile, Preasfânta Treime, Preasfântul Trup și Sânge al lui Cristos (în unele părți cu procesiunea transferată pentru duminică) și Preasfânta Inimă a lui Isus.
Așadar, este o perioadă cu adevărat densă la nivel liturgic și spiritual, pentru că suntem chemați să contemplăm evenimente, dogme și personaje fundamentale pentru credința noastră.
În fața unei asemenea bogății, spațiul rezervat editorialului este insuficient chiar și pentru a face cîteva referințe la fiecare din aceste șase celebrări solemne. De aceea prefer să mă opresc anul acesta asupra solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus, nu pentru că este mai importantă decât celelalte, ci pentru că această solemnitate pare să treacă pe plan secundar față de celelalte solemnități. De câțiva ani, Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus a devenit și Ziua mondială de rugăciune pentru sfințirea preoților (instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea la 25 martie 1995).
În centrul solemnității se află iubirea lui Dumnezeu, motivul tuturor intervențiilor sale pentru oameni.
De ce luna iunie este luna Inimii Preasfinte a lui Isus?
Biserica Catolică a dedicat luna iunie Sfintei Inimi a lui Isus, pentru ca credincioșii să cinstească și să imite mai intens iubirea fidelă a lui Cristos față de toți oamenii.
Iunie este o lună în care arătăm lui Isus, prin fapte, cât de mult este iubit de noi ca răspuns la marea sa iubire arătată față de noi: dăruirea până la moarte pentru fiii săi, rămânând în Euharistie și învățând calea spre viața veșnică.
Papa emerit Benedict al XVI-lea a spus, într-unul din discursurile sale, că „atunci când vedem inima Domnului, trebuie să privim la coasta străpunsă de suliță, unde strălucește voința inepuizabilă de mântuire a lui Dumnezeu” (2006).
Devoțiunea către Inima Preasfântă a lui Isus își are originea în secolul al XVII-lea. La 16 iunie 1675, Fiul lui Dumnezeu i-a apărut Sfintei Margareta Maria Alacoque. Cu acea ocazie, i-a arătat Inima sa înconjurată de flăcări de iubire, încoronată cu spini, cu o rană deschisă din care țâșnea sânge, cauzată de rana păcatului din lume. În partea superioară a inimii se află în cele din urmă o cruce.
Sfânta Margareta l-a auzit pe Domnul spunând: „Iată Inima care a iubit atât de mult omenirea. Cu toate acestea, de la cei mai mulți dintre ei, și adesea chiar și de la cei dragi, nu primește decât indiferență rece și nerecunoștință.”
Într-o altă revelație, Sfânta a auzit și aceste cuvinte din partea lui Cristos: „Priviți la Inima mea deschisă. Vedeți cât de mult v-am iubit, până la ultimele consecințe. Fiți siguri: eu continui să fiu prezent printre voi. Inima mea străpunsă va rămâne deschisă, pentru totdeauna, pentru toți oamenii din toate timpurile. Iubiți-vă unii pe alții, cum v-am iubit Eu pe voi.”
Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus – sinteza tuturor sărbătorilor din Timpul Pascal
Expresia tuturor sărbătorilor din Timpul Pascal se condensează în iubirea infinită a lui Dumnezeu, iar Inima lui Isus este expresia palpabilă a acestei iubiri nemărginite a lui Dumnezeu.
Atunci când ne îndreptăm spre Inima Preasfântă a lui Isus, nu ne închinăm la „carnea și sângele” inimii sale fizice în sine, ci mai degrabă la ceea ce simbolizează ea. În uzul general, ne referim la inimă ca fiind centrul sentimentelor și emoțiilor noastre, nucleul nostru cel mai intim, locul în care îl întâlnim pe Dumnezeu și din care izvorăște dragostea pe care i-o putem arăta Lui și celorlalți.
Înțeleasă în lumina Scripturilor, expresia „Inima Preasfântă a lui Isus” desemnează întregul mister al lui Cristos, totalitatea ființei și a persoanei sale considerată în esența sa cea mai intimă: Fiul lui Dumnezeu, Înțelepciunea necreată, Iubirea infinită, Principiul mântuirii și al sfințirii omenirii.
„Inima Sfântă” este Cristos, este Cuvântul întrupat, Mântuitorul, care conține în mod intrinsec, în Duh, o infinită iubire divină și umană pentru Tatăl și pentru frații săi.
Preasfânta Inimă a lui Isus „este solemnitatea iubirii lui Dumnezeu, și iubirea lui Dumnezeu, pentru a o înțelege, trebuie transformată în fapte, în mici fapte de iubire” (Papa Francisc).
„Veniți la mine toți cei osteniți şi împovărați şi eu vă voi da odihnă!”
Iubirea care arde în inima Mântuitorului ajunge până la noi ca un ecou: invitația
prezentă în Evanghelia Sfântului Matei (11, 28) este expresia a unei iubiri continue din partea lui Isus.
„Veniți la mine”, ne repetă Isus și astăzi cu o iubire duioasă. „Veniți la mine”, cel care sunt „izvorul inepuizabil al iubirii lui Dumnezeu”. „Veniți în inima mea și veți găsi infinite comori de iubire.”
„Învățați de la mine…” (Mc 11,29) este legea creștinului: să aibă o privire mereu îndreptată spre Cristos pentru a învăța cum să iubească și cum să se angajeze în imitarea lui Cristos: „învățați de la mine”!
A-l imita pe Cristos înseamnă a avea în noi „aceleași sentimente care au fost în Cristos Isus” (Fil 2,5): iubirea sa față de cei mici și mari, ascultarea sa față de voința Tatălui, blândețea sa, umilința sa… Într-un cuvânt, ar trebui să reproducem în inima noastră sfințenia Inimii lui Isus.
Misiune dificilă, desigur, dar bogată în satisfacții și în adevărată fericire. „Lui Cristos îi place să fie în inima noastră” (Sfântul Ambroziu). Pentru aceasta trebuie să-i facem loc înlăuntrul nostru.
Promisiunile făcute de Isus Sfintei Margareta Maria Alacoque în favoarea cinstitorilor Inimii Preasfinte sunt toate expresie a iubirii sale nemărginite. Indic doar cîteva din ele, care ne asigură de ajutorul său permanent: „le voi da toate harurile trebuincioase pentru starea lor; voi aduce pace în familiile lor; îi voi mângâia în toate necazurile vieții; voi binecuvânta cu îndestulare toate lucrările lor; voi binecuvânta casele în care se va afla și se va cinsti icoana Inimii mele”.
Dragi cititori ai revistei Actualitatea creștină, vă doresc să celebrați cu intensitate sărbătorile Domnului în această lună și să vă bucurați de tot harul și binecuvântarea care se revarsă din Inima Preasfântă a lui Isus.
† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Editorial – Actualitatea creştină, nr. 6/2022, Anul XXXIII, p. 3-4.